Bettine


BettineSchaatsen en voetbal voerden de afgelopen anderhalve maand de boventoon in televisiekijkend Nederland. Dat blijkt ook wel uit de kijkcijfers over de maand februari. Ik zal u niet vermoeien met marktaandelen en gemiddeldes, maar het komt er op neer dat sportminnende landgenoten (en blijkbaar zijn die dik in de meerderheid) overwegend Nederland 2 aan hadden staan tijdens de diverse schaatsafstanden op de Olympische Spelen, tijdens de Europese wedstrijden van Feyenoord en PSV en ook nog eens tijdens de reguliere (zondagse) uitzendingen van Studio Sport. Bij mij thuis was het al niet anders met als bijkomend voordeel dat de sportnetten de enige netten waren waarop ik niet naar dat eigengereide en arrogante hoofd van Pim Fortuyn hoefde te kijken. Hij is geen sportliefhebber denk ik. Nou ja, misschien Turks olieworstelen.

Maat dat terzijde. De afgelopen weken waren goeie weken voor sportliefhebbers. Met het vaderlandse voetbal blijkt het nog lang niet zo beroerd te gaan als sommige sportjournalisten (ik noem zomaar een Derksen) ons willen doen geloven, aangezien zowel Feyenoord als PSV zich, via respectievelijk Glasgow Rangers en Leeds, wisten te plaatsen voor een volgende ronde in de enige echte afvalrace die UEFA Cup heet.

Ook Ajax-Feyenoord viel, behoudens de uitslag als gevolg van een onterechte strafschop, niet tegen en de schaatsers deden (op wat uitzonderingen na) gewoon wat we lke vier jaar van ze verwachten.

Ping-PongMijn persoonlijke hoogtepunt was Bettine. Nee, ik hoef geen achternaam te noemen. Bij sommige mensen is dat nu eenmaal geheel en al overbodig… ik noem een Pim. Maar goed we waren bij Bettine dus, en als u niet weet over wie ik het heb dan bent u geen echte sportliefhebber en dan verzoek ik u deze column onmiddellijk te verlaten. Bettine is gewoon een begrip. Dat was ze eigenlijk al, maar nu is het officieel.

Zij is veertig, zijn tennist tafel en doet dat al meer dan dertig jaar. Op zondag 3 maart jongstleden werd zij Nederlands kampioen en zette daarmee de concurrentie compleet voor joker.

En dan te bedenken dat Bettine eerst helemaal niet eens wilde meedoen. Zij heeft de laatste tijd andere zaken aan haar hoofd: ze werkt, ze studeert, ze is fulltime moeder en ze geniet volop van het leven dat ze decennia lang van haar trainers niet mocht leven. Maar ja, hoe gaan die dingen? Iemand van de organisatie vroeg het en Bettine had nog een gaatje in haar agenda. Waar heb ik dat batje nou toch ook alweer opgeborgen? Even zoeken. Kasten overhoop gehaald, lades en vitrines vol bekers, medailles, vaantjes en lintjes leeggeruimd, en ja hoor… daar ligt het ding. Een ouderwets batje, nog gebruikt bij een Top-Twaalf-Toernooi  ergens in de jaren zeventig in Scandinavië. Minstens een pond zwaarder dan die moderne dingen die ze tegenwoordig gebruiken. Nog een flets sportbroekje onder uit de wasmand gevist (kan nog wel een keertje mee), op de fiets en hup naar die sporthal. Geen tijd voor een warming up. Tegen wie moet ik? Ach kijk nou toch… het is nog een kind. Nou ja, sport is sport, dus aan de slag dan maar. Looprek aan de kant. Let op meid, zo deden wij dat vroeger, na drie weken Chinese hoogtestage op water en hond. Pets, pets, klets. Huilend verlaat de ene na de andere gebroken kleuter de tafel. Boze vaders, ontroostbare moeders. Bettine heeft er geen oog voor. Is dit al de finale? Mooi … kunnen we dan? Ik heb nog meer te doen. Verveeld, met zo nu en dan een terloopse blik op haar horloge, mept Bettine zich door de eerste set heen. Tweede set. Ping. Ze werkt haar make-up bij. Pong. Beantwoord wat mailtjes. Ping. Even een diepte-interviewtje met Jack. Pong. Zijn we d’r al? Mooi, laat die beker maar hier, ik heb maar een vierkamerflat. Nu moet ik gaan hoor, kind uit de crèche halen. Tot ziens en bedankt. By the way, willen alle tegenstanders zich nog even heel diep schamen. Tot volgend jaar! Nou ja, misschien… als ik tijd heb.

Bettine is nu al mijn sportheld van het jaar 2002.

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s