Woef


mcdog_dog_shirt-p15540836897720720022hfy_210Zou een Duitse herder heel anders smaken dan, laten we zeggen een Franse poedel? Bestaat er in Korea een kookboek met de titel ‘101 recepten voor Pitbull en Dalmatier’? Serveren de Koreaanse filialen van de MacDonalds ook een MacTekkel?

Misschien vindt u het gek, maar ik kan de gedachte dat in Korea de hond naast huisvriend ook wel eens hoofdgerecht is maar niet van me afzetten? Het zit me een beetje dwars omdat ik het nationale elftal van dat land zeer welgezind ben, maar tegelijkertijd ook veel van die trouwe viervoeters hou.

Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik, als kleine zelfstandige, zelf kan bepalen wanneer ik werk. Het Wereldkampioenschap voetbal in Korea en Japan is voor mij dus goed te volgen. Ik sta er als het ware mee op en ik ga pas wat doen als de laatste wedstrijd van die dag gespeeld is. Tot dusver heb ik nagenoeg alle wedstrijden live en in zijn geheel kunnen zien. Dat ‘wij’ er niet bij zijn doet al lang niet zoveel pijn meer, al moet ik natuurlijk wel even kwijt (ik besef me dat het een enorm cliché is) dat we daar in het verre oosten absoluut niet zouden hebben misstaan. Ik zou Oranje dan zeker niet willen bestempelen als een potentieel wereldkampioen, want het niveau over de hele breedte van het toernooi is vrij hoog. Ook de ‘kleine’ landen (wellicht met uitzondering van Saudi-Arabië, China en Ecuador) leggen een doordacht spelletje op de mat en het continent Afrika is nu definitief tot voetbalgrootmacht verworden. Het is vooral een genot om naar Senegal te kijken: atletische balvirtuozen met lef maar zeker ook met voetbalverstand en zelfdiscipline. Juist die laatste twee voetbaleigenschappen waren de afgelopen jaren bij de Afrikaanse deelnemers toch vaak de zwakke plek. Als u dit leest is het kampioenschap nagenoeg voorbij, maar ik voorspel dat de Afrikaanse landen (minus Nigeria) ver kunnen komen.

WK 2002Maar goed, we hadden het dus over Oranje. In dit sterke en fraai ogende toernooi (er valt absoluut weinig te klagen over de Japanse en Koreaanse televisie-registratie) zou Nederland zich prachtig hebben kunnen presenteren. Het was de uitgelezen kans om aan te tonen dat ‘ons’ voetbal, zeker in schoonheid, in niets onder doet voor dat van de Brazilianen, de Senegalezen en de Argentijnen. Jammer hoor… maar genoeg gezeurd daarover. Geen Nederland om te supporteren en dus rijst de vraag: achter wie ga ik nú staan? Niet achter een van de grootmachten hoor… da’s mij te makkelijk. Ik kies het liefst voor een underdog, want als onderhond heb je het toch al moeilijk genoeg in Korea en omstreken.

Maar wie ga ik dan ‘supporteren’? Het Japan van Ono? Te kleurloos. Het Denemarken van Tomasson, Heintze, Rommedahl en Gronkjaer? Het spreekt me wél aan, maar het kan toch niet tippen aan het Denemarken van Lerby, Arnesen en de Olsens uit de jaren tachtig. Zweden dan? Ik heb Larsson, Allback en ook Ljungberg hoog zitten, maar toch is het een saai ‘hoog voor de pot’-team. Het Nigeria van Kanu, Okocha en Babayaro sprak me meer aan, maar helaas… terwijl ik dit schrijf worden ze er net door Zweden uitgeknikkerd. België dan? Ze hebben mij te hard gelachen toen wij ons niet wisten te plaatsen. Mexico? Nee… ik krijg dat rotliedje van de Zangeres zonder Naam nu al niet meer uit mijn hoofd. Blijven over: Senegal en het Korea van Hiddink? Toegegeven, ik rijd in een Koreaanse auto en ook mijn videorecorder en mijn stereo zijn in dat land gebouwd. Maar ziet u het voor zich? Lekker op de bank met een rood vlaggetje, een Koreaans biertje en een broodje aangereden hond (Ik kon hem écht niet meer ontwijken hoor…). ,,Hup Kim, hup Lee, hup Park.”

soccer_senegalwinNee… da’s toch niks voor mij. Ik gun het bijtertje Guus Hiddink (hij heeft wel iets van een Schnautzer) en zijn mannen het allerbeste, maar een plaatsje in de tweede ronde lijkt me voor deze ploeg, die het vooral van inzet en vaderlandsliefde moet hebben, toch echt het hoogst bereikbare. Ik heb dus gekozen voor Senegal.

Weliswaar loop ik het risico dat ze al lang en breed zijn uitgeschakeld op het moment dat u deze column leest, maar ik waag het er maar op dat ze ver gaan komen. Ach… en als ik het mis heb. Wie neemt het me dan kwalijk? Geen hond toch? Ik ga mijn mandje maar weer eens opzoeken. De groeten.

Kees Thieshappy_dog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s