Prada in de polder


PradaindepolderDe vooruitgang hou je niet tegen en stilstand is per definitie achteruitgang. Alleen al om die reden zijn zaken als een nieuw (of grondig verbouwd) theater, een groter museum, een megabioscoop, een Dordtse ‘Kop van Zuid’, grootschalige evenementen en een paar superchique nieuwe villawijken blijkbaar onvermijdelijk.
Je kunt ook zeggen dat juist het kleinsteedse karakter van Dordrecht, deze stad nou juist zo uniek maakt. Als binnenstadsbewoner ervaar ik Dordt al sinds jaar en dag als een ouwe jas die uiterst comfortabel zit, al begint het onder de oksels een beetje sleets te worden en zijn er hier en daar wat gaten ontstaan. Sleets zijn bijvoorbeeld wat plekken op de Voorstraat, de Grote Spuistraat en de Vriesestraat, waar het winkelaanbod van wisselend niveau is. Die gaten in mijn jas zijn de panden die ofwel continu, ofwel met enige regelmaat leeg staan. Niet leuk, maar ik kan er mee leven. En dan die Drievriendenhof. Ach, voor de zoveelste keer word je als binnenstadsbewoner weer geconfronteerd met een dosis ellende voor de deur. Het moet straks allemaal één groot mode-instituut worden, waar de ‘rijke’ Dordtse jeugd straks shophoppend en mobiel bellend op jacht gaat naar topmerken in de mode.
Prada in de polder. Gaat dat werken? Ik twijfel. Dordtenaren zijn nu eenmaal toch een beetje van de jekkies en de sjekkies en van de ‘twee halen één betalen’. Neemt u maar van mij aan dat het hooguit een jaar of twee duurt alvorens de eerste gaten in het modebastion gaan vallen. En wie gaat ze dan opvullen? Telefoonboertjes? Uitzendbureautjes? Wie weet… héél gek… misschien wel een bakker of een slager, of iets anders praktisch voor binnenstadsbewoners.
Het grootstedelijk denken van het stadsbestuur wil nogal eens bizarre vormen aannemen. Toen Dordt nog een slaperig provinciestadje was werd er in de politiek gebruld om ‘méér leven in de binnenstad’. Nu wordt je als binnenstadsbewoner voornamelijk afgestraft. Een voorbeeld: gezinnen met twee auto’s lopen het gevaar dat ze in de nabije toekomst nog slechts over één parkeervergunning (waar overigens vet voor betaald wordt) mogen beschikken. Plannetje van de PvdA. Die partij jaagt diezelfde mensen die ooit de stad in werden gelokt er nu even hard weer uit. Binnenstadsbewoners zijn over het algemeen flexibele mensen. Ze gedogen zich suf aan junks, zwervers, files voor de deur, geluidsoverlast, fijnstof, pollers en bouwputten. De Vest, als toegangspoort naar Parkeergarage Drievriendenhof, lijkt op zaterdagmiddag wel een slagveld, met fietsers op de stoep die angstig uitwijken voor twee rijen geïrriteerd optrekkend autoverkeer. Een beetje Dubbeldammer raakt al overstuur bij een iets te hoge verkeersdrempel of een file van meer dan drie bakfietsen, maar centrumbewoners pikken het allemaal. Ze zijn nu eenmaal veel gewend en ze wonen graag in een gezellige drukke binnenstad. Ze hoeven hun autootje niet persé in het zicht voor de deur, anders waren ze wel in Sterrenburg gaan wonen. Ik realiseer me heus wel dat er mensen zijn die géén auto rijden en dat er ook mensen zijn die zich niet eens één auto kunnen veroorloven. Maar er zijn ook gezinnen die nu eenmaal over twee auto’s beschikken en deze misschien zelfs wel écht nodig hebben ook. Maar of het nu luxe of noodzaak is… daar gáát het helemaal niet om.  Waar het wél om gaat is dat voor alle Dordtenaren dezelfde regels moeten gelden, ongeacht waar ze wonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s