‘Wie ik mar yn Snits bliuwen’


Welkom dames en heren op deze bustocht door het gevaarlijkste gebied van West-Europa. Controleert u allemaal even of de riemen goed vast zitten. De gasmaskers vindt u in het opbergvak van de stoelen voor u. We rijden richting Dordrecht over een van ’s werelds drukste autowegen en als u nu tussen die drie tankwagens door naar links kijkt, ziet u het plaatsje Moerdijk liggen.
Die blauwe mensen die u ziet lopen zijn geen smurfen maar inwoners van deze gemeente die nu alweer een week of wat hun adem inhouden. Hoe het kan dat die koeien zo prachtig gloeien en driestemmig loeien wordt momenteel door deskundigen uitgezocht.
De rivier die we nu oversteken is een nogal drukke vaarroute, waar het ondanks die enorme duwbakken wonderwel niet eens zo heel vaak mis gaat. Die spoorweg aan uw rechterhand loopt recht door de stad. De inwoners hebben daar niet zo’n last van, want ze hebben namelijk geen flauw benul welke gevaarlijke goederen er dagelijks vlak langs hun woonhuizen denderen. Als u straks zo’n Dordtenaar tegenkomt, vertel hem dan maar niks. Je moet ze niet te wijs maken die gasten, anders willen ze straks allemaal van het eiland af.
We zijn nu in Dordt en aan de overkant ziet u het Zwijndrechtse chemiebedrijf liggen, dat we ooit kenden onder de naam Chemproha en van wie niemand de nieuwe naam kan onthouden. Wat we wel onthouden van dit bedrijf is de stank. Toegegeven, het bedrijf is wat ongunstig gelegen in zo’n druk bevolkt gebied, maar als u even de neus dicht knijpt en uw verstand op nul zet, rijden we rustig door richting DuPont. Dit bedrijf, dat de stad ooit zoveel welvaart schonk, is Dordrechts eigen zwaard van Damocles. Die man met die zorgelijke blik die u daar ziet lopen is burgemeester Brok. Hij is hier koud een jaar en nu al hard aan vakantie toe. ,,Wie ik mar yn Snits bliuwn’’, roept ie steeds, maar niemand begrijpt wat ie bedoelt. Nu zijn we bij Kijfhoek. Hier speelt men graag met treinwagonnetjes. Zo nu en dan vat er eentje vlam, maar dat vatten ze daar sportief op. In dit gebied wonen opvallend veel brandweermensen. Ze maken een zelfverzekerde indruk. ,We kunnen hier lekker oefenen,’’ aldus een blije commandant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s