Eén ‘coming out’ maakt nog geen zomer in de polder


Ooit was ik bij NPS-radio de eindverantwoordelijke van een aantal radioprogramma’s. Het best beluisterde programma heette Het Roze Rijk en richtte zich op homo’s in Nederland. De redactie draaide als een goed geoliede machine en, behoudens wat gesprekken met de eindredacteur, hoefde ik me nergens mee te bemoeien. Ik herinner me nog één van die gesprekken, toen ik aan de redactiechef vroeg of zo’n programma in deze moderne tijden eigenlijk nog wel nodig was. ,,Homo zijn is hier toch al lang geen probleem meer?’’ Hij keek me aan met een blik alsof ik zojuist uit het ei was gekropen, stapte naar zijn bureau en haalde een stapel post tevoorschijn. ,,Dit zijn brieven van mensen uit het hele land die hun geaardheid strikt verborgen houden uit angst voor hun directe omgeving. We lijken zo’n geëmancipeerd land op het gebied van homoseksualiteit, maar er is zoveel verborgen leed. Er worden hier dagelijks mensen genegeerd, gepest, gemolesteerd en gedwarsboomd louter en alleen vanwege hun geaardheid. Zolang wij nog zoveel problemen moeten helpen oplossen weiger ik te geloven dat wij in een homovriendelijk land wonen.’’
Ik nam zo’n stapeltje post mee naar huis en kwam tot de ontdekking dat een aanzienlijk deel van de geschreven noodkreten, afkomstig was uit plaatsen als Sliedrecht, Hardinxveld en Alblasserdam, waar strenge (en minder strenge) geloofsgemeenschappen het straatbeeld bepalen. Dat was zo’n tien jaar geleden en radioprogramma Het Roze Rijk bestaat niet meer. Nu is er Uit de Kast op televisie en daarin openbaarde de 21-jarige Corné Stam uit Alblasserdam onlangs zijn geaardheid. Daarna ontstond iets moois. De omgeving reageerde positief, de Alblasserdamse burgemeester Blase noemde de jongeman dapper en zijn ambtsgenoot Maria Wiebosch uit Hardinxveld nodigt homo’s die niet uit de kast durven komen uit om met haar te komen praten. Corné is, misschien tegen wil en dank, een bekende Alblasserdammer, ja zelfs een ‘local hero’ geworden. Dat is mooi, maar nog mooier zou het zijn als Corné op een dag weer een ‘gewone’ Alblasserdammer kan zijn, die gewoon met zijn vriend kan gaan winkelen of naar de kerk kan en die gewoon zijn leven kan leven, zonder gefluister in zijn rug. Eén moedige ‘coming out’ maakt nog geen zomer in de Alblasserwaard, waar nog zoveel ‘Corné’s’ in een bittere winter vertoeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s