Over een column, twee boze dames, Sjors en Sjimmie en ‘much ado about nothing’


Geachte dames van de fractie WEK,

Als columnist van AD De Dordtenaar volg ik de lokale en regionale politiek op de voet. Ik geef mijn persoonlijke mening over van alles en nog wat en doe dat graag in mijn eigen woorden. Ik probeer altijd evenwichtig, eerlijk, onderhoudend en zeker niet respectloos te zijn, maar ik ga een goede grap (een slechte trouwens ook niet) zeker niet uit de weg. In mijn ogen was uw voorstel om Piet op een paard te hijsen een hilarisch voorstel en niet bepaald reclame voor een fractie die, wat mij betreft, toch al met een imagoprobleem te kampen heeft en zich inhoudelijk zeker nog niet al te best gemanifesteerd heeft. Allemaal geheel en al míjn mening overigens.

Simpel gezegd, ik heb het voorstel, in mijn column, op mijn eigen wijze met de grond gelijk gemaakt. Waarom? Omdat ik vind dat u met deze ‘Pietenparade’ (zwarte Piet zou niet meer dan een slaafje van de grote blanke baas Sint zijn) op een totaal verkeerd spoor zit. Dat moet kunnen in een democratische samenleving: de columnist prikkelt… dat is overigens niet zonder grenzen, maar daarover straks meer.

In mijn column bestempelde ik uw persoon en uw fractiegenote Diana Kensenhuis als ‘Sjors en Sjimmie’. Daar zit geen enkele racistische connotatie aan. Ja, natuurlijk, Sjors is een blank jongetje en Sjimmie is bruin. Dat was nou ook precies het leuke van die strip: twee kindjes met een verschillende huidskleur en een verschillende afkomst zijn vriendjes voor het leven en richten samen een ‘rebellenclub’ op. Twee rebelletjes tegen de rest van de wereld, dát was de vergelijking die ik neerlegde. O ja, en ze hebben allebei ook nog een ander huidskleurtje. Als de ene fractiegenoot dik en de andere dun zou zijn, was het ‘Laurel en Hardy’ geweest en als beide fractiegenoten ernstig op elkaar leken zou ‘Hepie en Hepie’ ook nog tot de mogelijkheden behoord hebben. Dat is maar gekheid natuurlijk, maar ik wil hiermee aangeven dat een en ander niet vanuit racistische motieven geboren is. Het is pure beeldtaal en niets anders dan dat.

Daar zit, van mijn kant, geen enkele kwalificatie of diskwalificatie in opgesloten. Ik vind dat u er, met uw bewering dat ik hiermee iemand belachelijk maak, dan ook volledig naast zit. Sterker nog, ik vind dat u er, met deze vreemde ‘beschuldiging’ zeer aardig in slaagt om u zelf belachelijk te maken. Daar heeft u mij kennelijk niet voor nodig.

Overigens, en nu kom ik even terug op de strip Sjors en Sjimmie: de twee zijn volledig gelijkwaardige vriendjes en geen van beiden is verheven boven de ander. Dat was misschien nog wel een beetje het geval in de allereerste afleveringen (de strip begon al in 1936, getekend door Frans Piët), maar ik doel natuurlijk op de moderne variant, waarmee ik, pas jaren later (het jaartal weet ik niet meer precies) kennis maakte. Sjors en Sjimmie zijn twee vriendjes in ‘zomaar een nieuwbouwwijkje’ in Nederland. Niks ongelijkheid, niks discriminatie, gewoon deel uitmakend van een multiculturele samenleving, probleemlozer zelfs dan de realiteit van vandaag de dag.

De beeldspraak in mijn column had daarnaast overigens ook nog eens ‘functie’ in het licht van het onderwerp (het inmiddels welbekende Zwarte Pieten-verhaal), dus was ook in dát kader nog eens op zijn plaats. Het hele verhaal gaat, volgens u immers om kleurtjes toch? U vindt dat blijkbaar belangrijk. Ik niet.

In mijn ogen is elk mens, ongeacht huidskleur, afkomst of geloofsovertuiging gelijkwaardig. Ik vind het eigenlijk belachelijk dat ik het moet uitleggen, maar dat is een levensinstelling die ik, zolang ik me van mezelf bewust ben, ook in de praktijk bewandel. Sterker nog: het feit dat ik slecht tegen onrecht kan is nu juist de voornaamste drijfveer geweest om (lang geleden) dit vak te gaan uitoefenen. Ik voel juist eerder een vorm van pre-occupatie met huidskleur bij uw beiden dan bij mijzelf en ben dan ook geenszins van plan de woorden die ik in mijn column gebruikt heb terug te nemen.

Hoogachtend,

Kees Thies

Klik op deze link voor de artikelen in AD De Dordtenaar over dit onderwerp:
Op pagina 1/Op pagina 2

Klik op deze link voor de bewuste column

De brief van de fractie WEK als reactie op mijn column

Klik op deze link voor een eerdere column over de fractie WEK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s