Voor mij was het Wantijpark al een monument


WantijparkHet Wantijpark moet, net als Park Merwestein, een monumentale status krijgen, vindt Beter voor Dordt. En ach, daar kan toch niemand tegen zijn, was mijn eerste gedachte toen ik dit bericht las. Tegelijkertijd vroeg ik me af wat een monumentale status voor een park nu eigenlijk inhoudt, dus heb ik dat maar even opgezocht. In dit geval spreken we van een gemeentelijke monumentenstatus en die komt er eigenlijk op neer dat het gemeentebestuur (en de gemeentebesturen na ons) heel erg hun best gaan doen om het Wantijpark zoveel mogelijk te laten zoals het nu is. Niks meer aan doen dus… nou ja, misschien wat beter onderhouden en er dan nog heel lang van genieten, zou ik zeggen. Het belangrijkste voordeel van een monumentale status voor het Wantijpark is dat óók de generaties na ons niet zomaar ineens op het idee kunnen komen om het park in te ruilen voor een woonwijkje of wat dan ook.
Voor mij persoonlijk was het Wantijpark eigenlijk altijd al een soort monument. Ik zat er in de buurt op de middelbare school en bracht er heel veel aangename tussenuurtjes door. En omdat ik van nét na Woodstock en Kralingen ben mocht ik in het Wantijpark toch een beetje dat ware festivalgevoel ervaren door de vele popconcerten die ik er heb bijgewoond. Toegegeven, in het Wantijpark waren het niet Jefferson Airplane, Santana of Jimmi Hendrix die acte de présènce gaven en je mocht er ook niet blijven slapen, maar de merendeels lokale popgroepen die er halverwege de jaren zeventig optraden vormden op z’n minst de perfecte achtergrondmuziek voor heerlijke zonnige zondagmiddagen, die je voor het overgrote deel half liggend in het gras doorbracht… giechelend, flirtend, hijsend aan een ‘Drummetje’ en lurkend aan een fles goedkope rode wijn.
Wist u trouwens dat we het park louter aan crisis te danken hebben? In de jaren dertig is het Wantijpark namelijk aangelegd als werkgelegenheidsproject. Nu is het weer crisis. Misschien wel het uitgelezen moment om in het wat verloederende Wantijpark iets fanatieker aan onderhoud te gaan doen. Leuk werkgelegenheidsproject toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s