Willem-Alexander zou wel om die portretten kunnen lachen


Portretten Zwijndrecht

Toegegeven, koning Willem-Alexander is geen Adonis, maar écht lelijk is hij nou ook weer niet. Van een kennis die hem regelmatig van nabij mee maakt, heb ik begrepen dat hij in ieder geval over een uitstekend gevoel voor humor beschikt en ik denk dan ook dat hij zich een liesbreuk zou lachen om die zeven prutsportretten die door evenzoveel Zwijndrechtse zondagsschilders van hem vervaardigd zijn. Het is de belachelijke oogst van een door de gemeente Zwijndrecht bedachte schilderswedstrijd die een leuk plaatje voor de raadszaal zou moeten opleveren. Dat was niet het allerslimste idee, want de gemeente zit nu opgescheept met gedrochten die je met goed fatsoen nog niet in een tehuis voor blinden en slechtzienden kunt tentoonstellen. Laten we de werken eens doornemen (u kunt meekijken op www.ad.nl, zoek op ‘Zwijndrecht’ en ‘portretten’.): op het eerste werk (iets met bloemen) heeft Willem zojuist een griezelgebitje uit een fopwinkel ingeslikt en draagt hij op zijn Koninklijke hoofd een ‘comb over’ waarmee Ivo Niehe nog niet dood onder een Parijse brug mee gevonden wil worden. Op het tweede werk (zonnetje achter zijn hoofd) zou hij het neefje kunnen zijn van knobbelzwijn Pumbaa uit de Leeuwenkoning, op het derde werk (blauwe achtergrond) lijkt hij op het sullige buurjongetje van de Simpsons, het vierde schilderij (is dat nou Maxima of Beatrix ter linkerzijde?) is gewoon een kindertekening, op het vijfde werkje (zwart/wit) heeft kennelijk iemand zijn handen zojuist uit een zwaar landbouwvoertuig gered, plaatje zes (overgeschilderde krantenfotootjes) is een gezamenlijke productie van klas 3b van de plaatselijke kleuterschool voor motorisch uitgedaagden en het zevende schilderij (met Amalia ernaast) zou zelfs de brievenpagina van de Donald Duck nog niet halen. De Zwijndrechtse burgemeester Dominic Schrijer probeert de tragikomedie nog recht te praten met de opmerking dat de werken vanuit een ‘naïeve traditie’ vervaardigd zijn. Da’s lief van hem, alleen begrijp ik niet dat hij uiteindelijk tóch een ‘winnaar’ in de raadszaal wil ophangen. De jury moet gewoon durven concluderen dat de kwaliteit van het ingezonden werk te laag is. Zwijndrecht is toch geen kleuterschool?

Afbeelding: Zes van de zeven portretten van Zwijndrechtse zondagsschilders, Met de klok mee: de tandjes, Pumbaa, Simpsons, Donald Duck, kindertekening en ‘handjes.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s