De op-één-na-beste zijn heeft zo zijn voordelen…


Dordrecht, best of the restNiet Dordt maar Rotterdam ging aan de haal met de titel ‘Beste Binnenstad van Nederland’ en eerlijk gezegd heb ik daar wel vrede mee. Sterker nog, ik vind het eigenlijk wel mooi dat Dordrecht geen eerste maar tweede is geworden. Waarom? Heel simpel, vanwege het Sven Kramer-gevoel. Jarenlang was deze schaatsreus de onbetwiste nummer één op de lange afstanden en wij sportliefhebbers namen dat op den duur voor kennisgeving aan, terwijl Sven zelf, in al die jaren dat hij voorop schaatste, een stijve nek en een maagzweer moet hebben gekregen van het voortdurend achterom kijken naar al die hijgerige concurrenten die, seizoen na seizoen, metertje voor metertje, dichterbij kwamen. Die druk kostte hem (u herinnert zich ongetwijfeld die foute wissel) uiteindelijk een keer de kop tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver.
Maar die tweede plek… ik hoor het Mart Smeets in mijn oor brullen… is toch niets anders de hoogste verliezersplek? Tja, zo kún je het bekijken natuurlijk, maar dát is mij te negatief: de drager van het zilver krijgt immers óók bloemen, edelmetaal en eeuwige roem en heeft vanaf dat een-na-hoogste schavotje ook nog eens het prettigste (voor)uitzicht, want… naar onderen én naar boven. Neem nou het Albert Schweitzer Ziekenhuis: twee jaar achtereen stond het ASZ bovenaan in de AD-ziekenhuis Top 100 en je wéét gewoon dat zo’n plek uiteindelijk niet te handhaven is, want achter je liggen nog eens 99 ziekenhuizen op de loer om die titel van je af te pakken. Nu staat het ziekenhuis in die hospitaalhitparade op een wat meer bescheiden plaats en laten we eerlijk zijn, vanaf die positie gaan ze daar weer vlijmscherp maar wél ontspannen toewerken naar hogere regionen. Geloof me, bij het ASZ willen ze gewoon weer de beste worden en juist dát streven, juist díe ambitie maakt dat ziekenhuis alleen nog maar sterker.
Tweede zijn heeft overigens nóg een voordeel: de titel ‘Dordrecht, de op-een-na-leukste Binnenstad van Nederland’ blijft zo lekker in het geheugen hangen. Dit simpelweg omdat het een vraag oproept, namelijk: wat is dan de leukste binnenstad? Uhh…. Rotterdam.
Ja hoor, tuurlijk. Maak dat de kat wijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s