Scha?


judgeAl heel lang was ik er niet meer binnen geweest, in dat gebouw aan het Steegoversloot, terwijl ik daar vroeger, als rechtbankverslaggever, zo’n beetje ‘kind aan huis’ was. Ik moest er zijn omdat ik het niet eens was met een mij opgelegde boete (Blafmans en ik liepen ergens waar Blafmansen helemaal niet mogen lopen) en tegen die bekeuring had ik, overigens alweer twee jaar daarvoor, bezwaar aangetekend. Er was niet eens zo heel veel veranderd. Nou ja, de controle bij de balie is wat strenger geworden en uit het koffieapparaat kwam een betere kwaliteit koffie dan voorheen, maar verder hing er in de centrale wachtruimte nog altijd datzelfde, ietwat balorige sfeertje dat vaak ontstaat als mensen te lang moeten wachten. Want dát is niet veranderd: naarmate de dag vordert lopen veel zaken al gauw een uurtje uit.
De Dordtse rechtbank doet mee aan een onderzoek waarin betrokkenen wordt gevraagd hun ervaringen in en rond de rechtszaal te delen en dat doe ik dus alvast via deze weg. Mijn voornaamste grief was en is (naast die vertragingen) nog altijd de volgende: ik heb moeite met rechters en officieren van justitie die praten alsof ze regelrecht zijn weggelopen uit een boek van Top Naeff. Zo herinner ik me een aanklager die het voortdurend over ‘de scha’ had. Als ervaren rechtbankverslaggever had ik wel door dat dit een mooi ouderwets woord voor schade is, maar dit soort archaïsch taalgebruik, hoe mooi soms ook, is aan veel verdachten niet besteed (gaat letterlijk óver hun hoofden) en leidt dan ook steevast tot verwarring: ,,De scha… wabedoellu?’’
De rechter in de zaak aansluitend op de mijne (ik was even blijven zitten) kwam kennelijk uit datzelfde boek. ,,Aandachtig het gegeven dat hier sprake is van een grove termijnoverschrijding beschouw ik de tenlastelegging als niet ontvankelijk.’’ Dan… hamerslag en stilte. ,,Huh? Uhh… dinges… uhh… excellentie, mot ik nou dokken of niet?’’ Bij gebrek aan een advocaat keek de gedaagde mij aan. Ik zei: ,,Het is edelachtbare en je hoeft niet te betalen, want ze waren te laat.’’
Datzelfde gold overigens ook voor mijn zaak.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s