Over Dordt


dordrecht (1)

Het zou zomaar kunnen deze zomer… hordes Italiaanse toeristen die door Dordt struinen. En dat omdat Il Touringclub, zeg maar de Italiaanse ANWB, onlangs behoorlijk de loftrompet stak over Hollands oudste stad, die ‘assolutamente’ (absoluut) en ‘immediatamente’ (liefst gisteren nog) een bezoek waard is.
Nieuwsgierig hoe andere buitenlandse reis- en toeristenorganisaties Dordrecht beschrijven en beoordelen, maakte ik een digitaal wereldreisje per Google-trein. Zo ontdekte ik dat veel Waalse en Franse toerisme-sites de alweer vertrokken Ark van Noach nog altijd als dé absolute aanrader bestempelen bij een bezoek aan Dordrecht en dat men bij de Franse evenknie van onze VVV nog altijd in de veronderstelling verkeert dat de in 2010 vertrokken en in 2015 overleden Ronald Bandell hier nog altijd burgemeester is. Los van die slordigheden scoort Dordt overigens zeer behoorlijk op de diverse internationale ‘toeristenkaarten.’ Dat Dordrecht niet, zoals vooral veel Franstalige websites en brochures beweren, de oudste stad van Nederland is, zij hen vergeven. Leg een Fransoos in je allerbeste schoolfrans het verschil maar eens uit tussen het huidige koninkrijk Nederland en wat ooit Holland was.
Verder las ik dat een Britse reisgids het Dordtse café De Pul aanbeveelt als het meest pittoreske café van Dordt. Niet lullig bedoeld hoor, maar laten we eerlijk zijn, De Pul lijkt me nou niet bepaald een toeristische bezienswaardigheid… hoewel, nu ik er nog eens over nadenk zal een dorstige Britse pubtijger zich daar wél heel snel thuis voelen. Nu we het toch over innemen hebben: de toonaangevende Duitse krant Frankfurter Allgemeine stelt dat een beetje toerist onze stad niet mag verlaten zonder eerst een bezoek te hebben gebracht aan de firma Rutte. Dordt, zo stelt de krant, is namelijk dé Nederlandse jeneverstad bij uitstek. Laat Schiedam het maar niet horen. Opmerkelijk tot slot vind ik het reisadvies van de Zwitserse Neue Zürcher Zeitung. Die schrijft: ‘Dordrecht zelf, hoewel best mooi, hoef je niet per se te zien, maar gebruik Villa Augustus als de startbasis voor verdere tripjes in de Benelux. U loopt in dat heerlijke hotel dan wél het risico dat u er nooit meer weg wil.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s