Avondparkeren


parkerenAls je, zoals ik, al eeuwen in de binnenstad woont sta je er eigenlijk niet zo bij stil… bij betaald parkeren en het chagrijn dat dit soms, vooral voor niet-binnenstadsbewoners, met zich meebrengt. Nou ja, totdat je het gemopper hoort natuurlijk. Een paar voorbeelden uit mijn eigen omgeving: ,,Nee joh, ik ga écht nog zelden uit eten in het centrum, want dat kost me een tientje extra aan parkeerkosten.’’ Of: ,,Waarom moet er tot tien uur ’s avonds betaald worden in de binnenstad? Door de weeks kun je daar een kanon afschieten.’’
Die laatste stelling mag misschien wat ‘kort door de bocht zijn’, er zit wel een grond van waarheid in. Vooral op doordeweekse avonden kun je in deze studentloze, middelgrote provinciestad stad nog altijd languit op de Voorstraat gaan liggen zonder gevaar voor lijf en leden. Toegegeven, het is hier in de avonduren tegenwoordig wel wat drukker dan, pak hem beet, een jaar of vijftien geleden, maar het bescheiden Dordtse nacht- en avondaanbod rechtvaardigt zeker geen betaald parkeren tot tien uur ’s avonds. Hou me ten goede, ik vind dat ik in een prettige stad woon, maar laten we eerlijk zijn… Dordt is nou ook weer niet bepaald een nightlife-magneet.
Op verzoek van het CDA laat de gemeente nu doorberekenen hoeveel het kost om de eindtijd van het betaald parkeren in de binnenstad (nu tot 22.00 uur dus) met enkele uren terug te brengen. De resultaten van dat rekensommetje zullen in juni aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Ik juich dat voorstel (eigenlijk een oude verkiezingsbelofte van de lokale christendemocraten) van harte toe, want ik denk dat gratis ‘avondparkeren’ de binnenstad alleen maar ten goede kan komen. Tuurlijk… je loopt als gemeente wat inkomsten mis, maar daar staat dan wél iets tegenover, namelijk een drukker en beter florerend ‘Dordt by night.’ Het zal natuurlijk niet van de ene op de andere dag gaan, maar die paar extra gratis uurtjes kunnen misschien nét dat duwtje in de rug betekenen voor Dordtenaren uit buitenwijken die de binnenstad, juist vanwege die onnodige extra kosten, nog té vaak mijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s