Ollekebolleke


ollekeIk mag er in deze column ééntje uit de bundel weggeven, hetgeen ik nog knap lastig vind, want eerlijk gezegd vind ik ze allemáál leuk. En o ja, ik heb vervolgens ook nog even geprobeerd om er zelf eentje te componeren, maar dat werd niet bepaald een succes, want ik vond het simpelweg tè moeilijk om er een te schrijven die zowel onderhoudend als rijmtechnisch correct was. Ach, ik ben nu eenmaal columnist en geen dichter… ik ken mijn plek op de planeet.
Kunt u mij nog een beetje volgen? Ik vrees van niet en daarom ben ik u een nadere uitleg schuldig. Deze column is een onverhulde reclamespot voor een boekje waar ik een beetje verliefd op geworden ben. Het heet ‘77 Ollekebollekes’ en is geschreven door de Dordtse dichter en denker Pieter Breman en prachtig vormgegeven en geïllustreerd door de eveneens in Dordt woonachtige grafisch ontwerper Marleen Oud. Nu ben ik geen recensent en al helemaal geen groot kenner van de poëzie, maar ik ben toch liefhebber genoeg om u vanaf deze plek te melden dat het boekje héél bijzonder en dus de moeite van het aanschaffen waard is.
En wat is nou een Ollekebolleke? Dat is een versvorm, die in 1974 in Nederland geïntroduceerd is door de twee jaar geleden overleden Heinz Polzer, die u wellicht beter kent onder de naam Drs. P. Het metrum van een Ollekebolleke (zeg maar het leesritme) komt grotendeels overeen met het gelijknamige kinderversje. Voorbeeldje? Laten we de rouwadvertentie van Drs. P uit 2015 er eens bijpakken. Dit schreef hij zelf in de NRC om zijn eigen overlijden wereldkundig te maken:
Even uw aandacht graag! Korte berichtgeving: Ondergenoemde is niet meer in beeld – Wat hier (behalve voor Onbelangstellenden) hartelijk groetend wordt medegedeeld.
En nu eentje van Pieter Breman:
Toch nog wat trek na een broodje gezond in het vleesmijdend eethuis de Kop van het Land. ‘mag ik die lekkere struisvogelbilletjes?’vroeg ik in herberg de Kop in ‘t Zand.
Komende zondag wordt ’77 Ollekebollekes’ in Pictura aan de Voorstraat gepresenteerd Aanvang: 15.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s