Traditie?


tenor

Nee, ik ga me niet populair maken met deze column. Hoeft ook niet hoor… en dus ga ik het gewoon zeggen: ik ben tegen vreugdevuren in mijn stad ter opluistering van de jaarwisseling en ik vind het belachelijk dat de gemeente, ondanks alle ellende in de afgelopen jaren, tóch weer twee vergunningen gaat afgeven om deze ‘traditie’ op dit eiland in leven te houden. Zag u die aanhalingstekens bij dat woordje traditie?
Ik vraag me namelijk ernstig af of vreugdevuren in Dordrecht nou echt iets traditioneels zijn. De laatste tijd moeten er in allerlei wijken ineens vreugdevuren worden aangelegd en ongetwijfeld zal het in vroeger jaren ook wel eens gebeurd zijn dat een groep Dordtenaren (in de Zeehavenbuurt of Krispijn) besloot om in gezamenlijkheid een vuurtje te gaan stoken om het nieuwe jaar in te luiden, maar een typisch Dordtse traditie? Misschien eens vragen aan onze huishistoricus Jaap Bouman; als iemand het zou kunnen weten is hij het wel.
,,Dordtse vreugdevuren met oud-en-nieuw? Nou, nee hoor’’, zegt Jaap. Ik leef toch al 65 jaar in deze stad, maar ik heb nou niet de indruk dat vreugdevuren op dit eiland een heuse traditie zijn. In Den Haag en Scheveningen… ja, dáár wel… én in Twente rond de Pasen, maar in Dordt? Als dát zo is heb ik zeker iets gemist.’’
Even een reminder: bij het vreugdevuur in Oud-Krispijn moest de Mobiele Eenheid er aan te pas komen om de orde te herstellen. Er werd gevochten, er waren bedreigingen en de brandweer werd bekogeld met vuurwerk. Verder gingen zeven auto’s in vlammen op, inclusief twee rolstoelbusjes. In totaal werd er voor vele tienduizenden euro’s aan schade aangericht. Vergunningsaanvragen voor een vreugdevuur in Krispijn, zo heeft de gemeente inmiddels besloten, worden dan ook niet gehonoreerd. In deze wijk mag nooit meer een vreugdevuur worden ontstoken. Overigens gebiedt de eerlijkheid mij te vermelden dat het vreugdevuur in de Zeehavenbuurt de afgelopen jaarwisseling wél probleemloos verliep. Da’s prijzenswaardig, maar neemt niet weg dat het verlenen van vreugdevuur-vergunningen op basis van traditie in deze stad totale onzin is. Gewoon verbieden dus en strak handhaven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s