Boemeldorp


boemel

Wat gebeurt er met een stad als die treinen die er écht toe doen minder vaak het station aandoen of daar voortaan alleen nog maar met een wijde boog omheen rijden? Ik stelde die vraag vier jaar geleden al en wat blijkt: mijn vrees van toen is de werkelijkheid van vandaag geworden. Door de nieuwe dienstregeling van de NS, zo blijkt uit onderzoek, is de bereikbaarheid van Dordt dusdanig verslechterd dat de stad voor forenzen steeds minder aantrekkelijk wordt. Gevolg: meer en meer (veelal jonge), goed opgeleide plaatsgenoten kiezen voor een leven buiten Dordt omdat ze de toegenomen reistijden naar hun werk zowel geestelijk als lichamelijk moe worden.
In mijn column uit 2013 gaf ik aan dat ik (in mijn persoonlijke omgeving) drie mensen kende die dagelijks op en neer pendelden tussen Dordrecht en Brussel: één werkt er bij het Europees Parlement, de andere twee (een jurist en een pr-consultant) bij grote internationaal opererende bedrijven. Hun reistijd bedroeg destijds ongeveer anderhalf uur heen en nog eens anderhalf uur terug. Dat was, zo lieten zij me destijds weten, best te doen. ,,Maar inmiddels heb ik daar een punt achter gezet, want mijn dagelijkse treintijd… heen en weer dus… nam op een gegeven moment bijna vijf uur in beslag,’’ zo liet een van die drie mij weten. ,,Dat kostte me tè veel energie en uiteindelijk zelfs mijn huwelijk en dus heb ik besloten om me in Brussel te vestigen.’’ De andere twee hebben, als gevolg van de toegenomen reistijd, eveneens besloten om Dordt te verlaten: één woont er nu in Antwerpen, de ander in de regio Roosendaal.
Ook ken ik diverse Dordtenaren die in Den Haag, Amsterdam of Utrecht werken. Ook hen hoor ik, vaker dan ooit, klagen over hun reis- en wachttijden die inmiddels gemiddeld met zo’n 10 minuten zijn toegenomen. Dat lijkt misschien niet veel, maar kennelijk kan het voor sommigen nét de doorslag geven om Dordt (of regio) de rug toe te keren. Hoogste tijd dus voor een hernieuwde Drechtstedelijke lobby in Den Haag, want dankzij NS-geblunder dreigt Dordt weer in een boemeldorp te veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s