Opgedroogd


proostEen drijfnat dagjesduo stapt het café binnen. De twee hebben overduidelijk mot of net gehad. Terwijl zij een plekje zoekt, verkent hij aan de bar de keuzemogelijkheden. ,,Jij zeker weer muntthee?’’ roept hij, op verveeld cynische toon, naar de vrouw, die inmiddels haar regenjas heeft uitgetrokken en nu aan een tafeltje achterin bezig is haar verregende kapsel enigszins te fatsoeneren. Ze reageert niet.
Even later schuift hij aan met thee en een Trippel. ,,Ga je nú al aan het bier? Het is nog niet eens drie uur’’, sist ze, zonder hem aan te kijken. ,,Ach, ééntje kan geen kwaad toch? ‘’ antwoordt hij. ,,Ze hebben ‘m hier van het vat en dat zie je niet vaak. En trouwens, we zijn met de trein, dus ik hoef niet te rijden.’’ Met kennersblik bestudeert hij zijn gebolde glas, neemt een slok en zegt: ,,Prima biertje hoor.’’ Haar oorverdovend zwijgen haalt de temperatuur in het café minsten een graad of vijf naar beneden. ,,Leuk hè, deze kroeg? Ze hebben hier ook poffertjes’’, probeert hij nog, maar wederom blijft het ijzig stil. Dan geeft hij het op en pakt een krant. Zijn vlucht in het sportkatern is hem echter niet lang gegund. ,,Gezellig ben jij. Zijn we eens een keer samen een dagje uit en duik jij achter de krant… hadden we net zo goed thuis kunnen blijven.’’ Met een zucht legt hij zijn leesvoer weg, drinkt zijn glas in drie teugen leeg en staat op. ,,Weet je? Da’s eigenlijk nog het beste idee van de dag’’, zegt hij en stampvoet vastberaden de kroeg uit. Zij blijft rustig zitten en grijnst geheimzinnig vanachter haar thee. Nog geen tien seconden later blijkt dat ze al wist wat er komen ging: de deur zwaait weer open, hij beent naar de tafel en zegt: ,,Geef m’n portemonnee even, want zonder centen kom ik niet ver.’’
Dan schieten ze samen hardop in de lach om de lulligste exit van de eeuw. ,,Doe mij ook maar zo’n biertje,,’’ zegt ze even later. Het valt me op dat ze, eenmaal ook innerlijk opgedroogd, eigenlijk best leuk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s