Beetje laat


verpaupering (1)Wethouder Piet Sleeking wil een investeringsfonds opzetten om leegstand in de binnenstad tegen te gaan. Met zo’n fonds, eigenlijk gewoon een pot met geld, kun je als gemeente winkels en woonhuizen die té lang leegstaan opkopen, opknappen en doorverkopen. Op zich een prima idee natuurlijk, maar al wel een heel oud idee en dus rijst bij mij de vraag: waarom nu pas? Heeft dat wellicht iets met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen te maken of ben ik nu ál te wantrouwig?
Ik herinner me gemeentelijke discussieavonden van alweer vele jaren geleden waar ervaringsdeskundigen uit diverse windstreken enthousiast kwamen vertellen over vergelijkbare fondsen die in diverse steden al tot succes geleid hadden. Daar werd door gemeenteraadsleden en wethouders (van diverse partijen) enthousiast op gereageerd, maar kennelijk is het destijds bij louter applaudisseren en schouderklopjes gebleven. Nu wordt het plan door Beter voor Dordt, bijna als ‘hét ei van Columbus’ gepresenteerd; zo van, we gaan iets nieuws doen, we gaan thee serveren, maar dan eh… in zakjes. Nu heeft wat mij betreft elke partij het volste recht om, met het oog op welke verkiezing dan ook,  mooie plannetjes aan de potentiële kiezer te presenteren, maar in dit geval denk ik toch écht waarom komt uitgerekend BVD zo ‘late in the game’ met zo’n oud en al reeds ‘beproefd’ idee aanzetten? Twee termijnen van vier jaar achtereen heeft dit BVD-gekleurde college de tijd gehad om een dergelijk fonds op te zetten. Was daar nou eerder mee begonnen, dan hadden we momenteel niet met zo’n half verpauperde Voorstraat-Midden gezeten. Nou ja, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.
Het verbaast me overigens dat ik in de diverse verkiezingsprogramma’s nog geen plannen tegen kom om winkelleegstand te bestrijden met verlaging van de parkeertarieven. In diverse kleine en middelgrote Britse en Belgische steden is men hier enkele jaren geleden toe overgegaan en wat blijkt: het werd inderdaad drukker in de winkelstraten en de leegstand  nam in die gemeenten ook gestaag af. Ik weet het… da’s misschien ook niet hét ei van Columbus, maar kennelijk werkt het wél, dus het uitproberen waard, lijkt me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s