Henk en Bob


Dylan_The_Times_They_Are_A_Changin_front-1024x1024‘The times, they are a changing ’’ zong Bob Dylan in 1964 en dat liedje schiet door mijn hoofd als ik ‘op de Bleek’ Henk tegenkom. Hij heeft zich in een Feyenoord-tenue gewurmd en dat moet, zo bedenk ik me, een moeizame klus geweest zijn want Henk weegt ruim 150 kilo en zijn shirt is op z’n minst drie maten te klein. De tijden zijn inderdaad veranderd, zo realiseer ik me, want Henk heeft het downsyndroom en vandaag de dag ben ik me, als dagbladcolumnist, zeer bewust van de manier waarop ik dat opschrijf. Mensen voelen zich tegenwoordig al snel (soms met graagte) gekwetst en dus spreken we tegenwoordig van iemand met een beperking, of iemand die verstandelijk ‘uitgedaagd’ is. Henk zelf zit er trouwens zeker niet mee hoe ik hem omschrijf, want hij is een gelukkig mens, noemt zichzelf, met dank aan Johnny de Mol, een ‘downie’ en beschouwt dat als een eretitel. Verder is hij helemaal leip van Feyenoord dus, mocht u hem tegenkomen, pas dan op dat u niet per ongeluk iets vriendelijks over Ajax zegt, want dan wordt Henk héél boos… nou ja, dat speelt hij, want als je vervolgens, even een potje angst acteert schiet hij vol in de lach. ,,Feyenoord jongûh!!!’’
En daar ‘glijdt’ dat liedje m’n hoofd weer in, want in de straat waar ik opgroeide hadden we ook een Henk, alleen heette hij Bob (net als Dylan) en we noemden hem niet ‘verstandelijk uitgedaagd’, maar ‘die Feyenoordmongool.’ Bob stond je op te wachten als je naar school ging. Hij posteerde zich dan pal voor je en je mocht pas doorlopen als je die ene cruciale vraag correct beantwoord had: ,,Ajax of eh… Feyenoord?’’ Bij een verkeerd antwoord had je meteen een zwieper om je oren te pakken en zo werd ik dus al op zeer jeugdige leeftijd, vanuit praktisch oogpunt, supporter van Feyenoord.
Ik lach naar Henk en denk aan Bob uit mijn jeugd. Zou hij nog leven? Loopt er in Hoogvliet vandaag nog altijd een ouwe dikke downie rond in een Feyenoordshirt? In mijn fantasie in ieder geval wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s