Lichtpuntje


Drunk peopleIk kan er nou wel stoer en koeltjes over doen, maar soms komt het gewoon even m’n strot uit. Waar ik het over heb? Over die vierkante kilometer binnenstad (waarin ik nou toevallig nét woon) die, als de temperaturen weer gaan stijgen, overspoeld wordt met verwarde types, ruziemakers, junken, schreeuwlelijken, dronken droppies, zwervers, bedelaars, straatvervuilers en gevelpissers. Waarom dat zo is? Tja, omdat zich hier om de hoek (a) een nachtopvang van het Leger des Heils, (b) een afdeling van Yulius en (c) diverse andere sociaal/maatschappelijke ‘loketten’ en hulpinstellingen bevinden. Verder zijn er (d) supermarkt Dirk, leverancier van goedkoop bier en aluminiumfolie om ‘base-pijpjes’ van te maken, (e) een centrale ‘hangplek’, te weten een plein (Vrieseplein) met bankjes en (f) twee zich casino’s noemende gokhallen binnen handbereik en (g) veel loze hoekjes en gaatjes waar je buiten het zicht van ‘handhavers’ kunt zuipen, dealen en zeiken (stuk ‘wasteland’ achter de Blekersdijk). Da’s gewoon te véél binnen één vierkante kilometer… dat zuigt een buurt als het ware het putje in.
Kom nou niet aanzetten met het argument: ‘Ga dan niet in de binnenstad wonen’, want dát slaat nergens op. Als binnenstadsbewoner leg ik écht wel andere normen aan dan, laten we zeggen, een Dubbeldammer of Sterrenburger; ik heb bewust gekozen voor ‘leven in de brouwerij’, ben gelukkig met horeca op loopafstand, blij met winkels, terrassen en een bioscoop binnen handbereik, verzot op festivals en andere activiteiten, sta niet op mijn achterste benen bij wat nachtelijke herrie van kroegverlaters die te diep in het glaasje hebben gekeken en heb compassie voor de ‘outcasts’ van onze samenleving, met wie ik (althans met de vriendelijke types) ook graag een praatje maak.
Ik vind dat de plaatselijke politiek het hier al véél te lang laat afweten. Het feit dat het CDA nu eindelijk eens hardop durft uit te spreken dat de tijd van pappen en nathouden maar eens voorbij moet zijn en dat de gemeente desnoods moet stoppen met het afgeven van beschikkingen aan instellingen die hun zorg louter in hun ‘centrumfilialen’ blijven concentreren, beschouw ik als een eh… héél klein lichtpuntje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s