Beetje braaf


GLBelofte maakt schuld. Al weken achtereen pluis ik de verkiezingsprogramma’s uit van de partijen die in Dordrecht deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Twee partijen heb ik tot dusver nog niet ‘behandeld’, te weten Beter voor Dordt en de partij die ik in deze column onder de loep neem. Dat is GroenLinks, de afgelopen vier jaar een gestaag brandende ‘tweepitter’ in de Dordtse raad met een (volgens de prognoses) reëel zicht op een derde stoeltje. Het mag inmiddels bekend zijn dat ik de verkiezingsprogramma’s juist en vooral doorspit op zoek naar originele of gewoon leuke en misschien ook wel gekke ideeën. Mijn persoonlijke politieke voorkeur speelt daarbij (voor zover menselijk mogelijk) geen rol. Ik hoef natuurlijk niet per definitie achter een idee te staan om het een opvallend idee te vinden. Zo stelt GroenLInks in haar overzichtelijke, maar naar mijn smaak wél wat al te voorzichtig geformuleerde programma, mee te willen werken aan experimenten met het zogeheten basisinkomen. Ook wil de partij dat mensen met een uitkering tot het minimumloon mogen bijverdienen zonder te worden gekort op de uitkering en dat eventuele barrières voor het doen van vrijwilligerswerk of mantelzorg ten tijde van een uitkering verdwijnen.
Helder is de partij ook waar het gaat om de woonvisie, ofwel de gemeentelijke taakstelling om 30.000 woningen in de regio en 10.000 in Dordrecht te realiseren. Die visie deelt GroenLinks, die liever uitgaat van een beperkte groei, duidelijk niet. Ook stelt GroenLinks niet in te stemmen met voorbereidende activiteiten en budgetten voor Dordtse Kil IV. Die plannen worden, als het aan de partij ligt, met onmiddellijke ingang ingetrokken. Op verkeersgebied wil de partij de 30 km-zones zodanig gaan inrichten dat er ook niet harder dan 30 gereden kán worden.
Mijn conclusie: ik had meer unieke, meer alternatieve ideeën verwacht in het gedegen en sympathieke GroenLinks-programma. Er staan naar mijn smaak te veel algemeenheden in en het komt daardoor allemaal wat braaf, ‘correct’ en afstandelijk over. Iets meer ‘haar op de tanden’, iets meer creativiteit en ‘kont tegen de krib’ zou, wat mij betreft, zeker niet misstaan hebben. Dat vind ik een gemiste kans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s