Geen koorts


boringHet is allemaal wat gezapig, hoor ik van mensen die er een beetje verstand van hebben. Daar kan ik me uit eigen waarneming wel bij aansluiten. Laat ik het zo zeggen: van heuse verkiezingskoorts is, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, op dit eiland nauwelijks sprake. Ik heb beroepshalve al veel verkiezingen op de voet gevolgd en kom tot de conclusie dat het momenteel inderdaad allemaal wel erg lief en braaf is. Niet dat ik daar nou meteen een waardeoordeel aan wil verbinden, want met lief en braaf is op zich natuurlijk niks mis. Maar toch…
Ik bekijk de debatten en debatjes op de lokale omroep en ik mis vuurwerk. En nee, da’s geen verwijt aan de dames en heren debatleiders op de plaatselijke treurbuis, want die doen écht hun best. Ik zie ze met de dag meliger worden van al dat getrek aan dode of op z’n minst comateuze paarden.
Hoe komt het dan toch dat het allemaal zo braaf en gezapig is? Ligt dat aan de lijsttrekkers? Zijn zij misschien wat al te vriendelijk voor elkaar? Tja… er zitten dit keer geen echte pitbulls tussen. Ik wil niemand beledigen hoor, maar als je alle Dordtse lijsttrekkers morgenochtend bij wijze van spreke bij elkaar opsluit in een sporthal dan gaan ze vast een potje met elkaar eh… korfballen of line-dancen. Zelfs PVV-lijsttrekker Dan van Leeuwen, van wie ik, simpelweg omdat hij de nieuwkomer in de politieke arena is, nog wel wat ‘oorlogstaal’ verwacht had (behoudens de welbekende PVV-retoriek over de teloorgang van ‘onze’ cultuur), toont zich charmant en diplomatiek. Hij doet, in tegenstelling tot de grote geblondeerde voorganger uit Venlo, ook keurig mee aan de debatten.
De enige echte reden voor die overdosis aan gezapigheid en gezelligheid schuilt hem volgens mij in het feit dat er bij deze verkiezingen nauwelijks heuse controverses en hete hangijzers zijn. De huidige coalitie (BVD, CDA, VVD, CU/SGP) ‘boemelt’ dan ook rustig naar prolongatie toe, zij het met een iets andere interne verdeelsleutel qua wethouders (BVD levert in) en wellicht, mits nodig, met wat hulp van D66. That’s all folks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s