Pragmatisch


BVD1Dit is alweer de laatste aflevering in een reeks columns die ik de afgelopen weken schreef met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van komende woensdag. In deze serie ‘behandelde’ ik met, laten we zegen, onregelmatige regelmaat, de meest originele punten uit de verkiezingsprogramma’s van de naar Dordtse raadsstoeltjes meedingende politieke partijen. Vandaag, Beter voor Dordrecht, de club die op 21 maart het meest te verliezen heeft en dat vermoedelijk ook daadwerkelijk gaat doen. BVD, vier jaar geleden met 14 zetels nog de absolute ‘reus in de raad’ zou, uitgaande van prognoses, wel eens een ‘halvering’ om de oortjes geslingerd kunnen krijgen. Over het hoe en waarom van deze verwachte electorale afstraffing ga ik het nu even niet hebben. Mij gaat het in deze reeks om de programmapunten die er, in mijn ogen, bij de verkiezingsdeelnemers een beetje uitspringen. Zo zinspeelt BVD op een fietstunnel tussen Krispijn en de binnenstad, ter hoogte van het station. Dit in combinatie met een grote ondergrondse fietsenstalling. Ook wil de partij de gemeente betrekken bij plannen voor het leegstaande V&D-pand, waarmee, als ik het althans goed begrepen heb, bedoeld wordt dat een of meerdere gemeentelijke diensten wellicht in dat pand gevestigd zouden kunnen worden.
Interessant vind ik ook de BVD-gedachte om, en ik citeer, ‘te stimuleren dat meer medewerkers van de gemeente zich in Dordrecht of de directe omgeving vestigen.’ Dat versterkt, volgens de partij, de betrokkenheid bij wat er in de stad plaatsvindt.
Ook op economisch gebied kom ik in het BVD-programma een aantal aardige ideeën tegen. De partij wil bijvoorbeeld ‘bezien’ (voorzichtige woordkeuze) of startende ondernemers wat meer financiële ondersteuning kunnen krijgen, door bijvoorbeeld vrijstelling van OZB gedurende een bepaalde periode. Tot slot wil de partij graag openbare toiletten realiseren in het Wantijpark en Park Merwestein.
Mijn conclusie: Beter voor Dordt, sterk in pragmatisch en reactief handelen, springt vaak in op initiatieven van derden (ondernemers, particulieren) en ‘omhelst’ of verwerpt deze in woord en/of daad. In het programma staan wat leuke ideeën en ideetjes maar er spreekt verder nauwelijks visie, of beter gezegd, geen echt ‘plan’ voor de langere termijn uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s