Gaatjes dichten


tbDe coalitie in wording denkt serieus na over de invoering van toeristenbelasting in Dordt en op Twitter lees ik dat Erik Zindel dat geen goed idee vindt. Erik wie? Nou, Erik Zindel dus, directeur van de VVV Zuid-Holland Zuid en in feite dus ‘chef toerisme’ in stad en streek. Als het om toerisme gaat moet je, al zo lang als ik me kan heugen, bij Erik Zindel zijn en dat stelt nooit teleur, want Zindel is een ware autoriteit in zijn vakgebied… iemand met ervaring en kennis van zaken zeg maar. Nu verbaast het me op zich niet dat de man tegen toeristenbelasting is, want hij sprak zich daar immers al vaker tegen uit, simpelweg omdat hij vindt dat toeristenbelasting niets meer of minder is dan een ‘trucje’ om overnachtende toeristen centen uit de zak te kloppen.
Wat me wél verbaast is de felheid van zijn Twitter-reactie (‘O, wat een slecht plan!’) want daaruit maak ik op dat hij kennelijk niet over het voornemen van de nieuwbakken coalitie geraadpleegd is.
Wat ik óók vreemd vind is dat het ‘balletje’ toeristenbelasting enkele jaren geleden al eens is opgeworpen (destijds door PvdA en D66) en dat dit idee destijds op bijna smalende toon werd verworpen door de partijen die nu van plan zijn om deze toeristentaks te gaan invoeren. Daar trek ik de volgende conclusie uit: de coalitie, hard op zoek naar centjes, is gewoon bezig om een extra belastingknop aan de ‘begrotingsmotor’ te monteren waar straks naar hartenlust aan gedraaid kan worden als er even een gaatje gedicht moet worden. Het argument dat de revenuen weer ‘teruggepompt’ worden in toeristische voorzieningen vind ik ongeloofwaardig. Ruim driekwart van de Nederlandse gemeenten heft inmiddels toeristenbelasting, maar die wordt in de praktijk nagenoeg nergens gebruikt om toeristenvoorzieningen te creëren of te onderhouden. Simpel gesteld: toeristenbelasting is gewoon niets anders dan een ordinaire vorm van koetjemelken, waarbij je hard werkende ondernemers die een hotel of B&B runnen (zij moeten die heffing immers op hun bon zetten) voor je karretje spant. Je zou het bij wijze van spreken ook eh… kutsmoesbelasting kunnen noemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s