Knooppunt


groeiIs Dordt eigenlijk wel stad genoeg voor het brede culturele aanbod dat ‘we’ momenteel proberen in stand te houden? Die vraag is niet retorisch bedoeld en al zeker niet cynisch. Ik hou van mijn stad en zou die vraag dan ook het liefst met een volmondig ‘ja’ willen beantwoorden. Even een kleine inventarisatie: deze stad beschikt over vier professioneel bestierde theaterzalen (twee ‘in’ Kunstmin en twee ‘van’ Kunstmin in het Energiehuis) , over tien bioscoopzalen (vier in The Movies en zes in Kinepolis), over een handje vol muziekpodia (ik noem BIbelot, Het Dolhuis, en de Dordtse Jazzsoos, maar het zijn er meer natuurlijk) en over zes musea. Da’s prachtig allemaal, maar stemt ook tot zorgen; het Energiehuis redt het voorlopig niet zonder er héél veel geld in te stoppen, in het nieuwe museum Hof van Nederland is het vaak verdacht stil en in de bioscopen heb je op een doordeweekse avond nog wel eens een zaal helemaal alleen voor jezelf. Hoe dat komt? Tja, daar liggen meerdere redenen aan ten grondslag: Dordt is geen echte groeistad (we blijven al sinds jaar en dag ‘hangen’ op ongeveer 118.000 inwoners), er wonen hier nauwelijks studenten, we hebben een matige treinverbinding met ‘het achterland’, het gemiddeld inkomen is relatief laag, de banen liggen hier niet voor het opscheppen en ‘hip and happening’ Rotterdam, dat momenteel méér dan ooit hét ultieme ‘bedevaartsoord’ voor jongeren is, ligt wel érg dichtbij. Maar of ze nou naar Rotterdam trekken of niet, feit is dat jongeren Dordt momenteel massaal de rug toekeren.
De oplossing ligt, zo stelt het college in groei: we moeten snel naar de 140.000 inwoners en het liefst ook zijn dat mensen met een wat dikkere portemonnee, want juist deze ‘spenders’ houden het culturele en gastronomische voorzieningenniveau in stand. Nee, dat verzin ik niet… dat zijn gewoon de droge feiten. Dordrecht bevindt zich momenteel tussen tafellaken en servet en dát dan ook nog eens op een cruciaal knooppunt in de tijd. De vraag is nu, wat komt eerder: de grote ‘krimp’ van ons fraaie culturele aanbod of die broodnodige groei?

Eén reactie

  1. Dordt moet niet groter willen worden, want waar moeten die 22.000 rijke stinkerds wonen? In nog meer nep-jaren 30 twee-onder-een-kap reservaten met alle mod-cons op de nog onbebouwde rest van het Eiland? Want in de binnenstad kunnen er geen sjieke Van Dam eenheden meer bij. En dan krijgen we er zeker nog meer haute-cuisine eet- en drinktenten bij die na een jaar faiiliet gaan en nog meer antiquariaten met tweedehands rotzooi en nog meer terrassen bij cafés die buiten het toeristenseizoen niet in staat zijn te overleven? Een tweede megabioscoop was al overbodig. Voor meer dan vier muziekpodia en twee theaters is hier geen publiek. En denk maar niet dat de hierheen gelokte lui met een dikke portemonnee zich in de Dordtse cultuur of horeca zullen storten: die gaan naar Rotterdam, Amsterdam of Antwerpen. Laat Dordrecht een goed bewaard geheim blijven en stuur al die politici en cultuurbobo’s die onze stad op willen stuwen in de vaart der volkeren naar de echte grote steden. We zijn een provinciestad en moeten geen te grote broek aan willen trekken. En dat moet zo blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s