Basis


Eerste-Vrije-Statenvergadering-screenshot-uit-film

Ruim drie jaar geleden kwamen Wllem-Alexander en Maxima, ter gelegenheid van Koningsdag, naar Dordrecht. Deze stad kreeg daardoor de kans om zich voor eens en altijd te ontdoen van het predicaat ‘Mooiste geheim van Nederland.’
Maar schoonheid is slechts één aspect en zeker niet het belangrijkste. Van een mooi bord is het misschien leuk eten, maar een maaltijd die niet deugt maak je met een fraai bord nou ook weer niet lekkerder. Het gaat uiteindelijk toch om de kwaliteit van wat je krijgt voorgeschoteld. En daarom vond ik die éne gebeurtenis op Koningsdag 2015 nóg belangrijker dan al die prachtige publiciteit voor mijn stad die zich qua schoonheid, zo realiseerden we ons ineens, makkelijk kan meten met Alkmaar, Delft, Leiden en zelfs Amsterdam. Welke gebeurtenis?
Dat was ‘de boodschap’ die we op die dag meekregen, namelijk dat we in een land leven waarin we mogen denken, voelen, vinden, geloven en zeggen wat we willen. En dát hebben we uiteindelijk toch maar mooi te danken aan die ene gebeurtenis die gisteren, exact 446 jaar na dato, in Het Hof herdacht werd… namelijk de Eerste Vrije Statenvergadering.
Tijdens hun bezoek in 2015 ondertekenden de Koning en de Koningin een moderne vertaling van de notulen hiervan en daarin staat het volgende:
‘In 1572 werd in Het Hof van Nederland de basis gelegd voor een onafhankelijk land, waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Vrijheid en tolerantie horen bij Nederland.’
Die tekst raakt me… als mens, als Dordtenaar en natuurlijk ook als journalist en columnist.
In Nederland vieren we geen Onafhankelijkheidsdag zoals ze dat op 4 juli in de VS en op 14 juli in Frankrijk wél doen. En nu zal ik vast wel weer de een of andere historicus de gordijnen injagen, maar waarom zouden we 19 juli van nu af aan niet kunnen uitroepen tot onze eigen ‘Independence Day?’ Dat klinkt chauvinistischer dan ik het bedoel hoor… ik hou gewoon van een feestje en volgens mij is het ook nog eens een prachtig pr-wapen voor Dordt.

Afbeelding: Een ‘still’ uit de film over de Eerste Vrije Statenvergadering die nog altijd te zien is in het museum Hof van Nederland te Dordrecht.

2 reacties

  1. Beste Kees, je jaagt me niet de gordijnen in (die heb ik niet eens in mijn werkkamer), maar ik wil desondanks best even reageren op “wat diverse cultuurbobo’s in de stad met de geschiedenis uithalen. Ik vind het verkeerd dat er toeristen gelokt worden met valse feiten. Er wordt geschiedvervalsing gepleegd in het kader van Dordrecht Marketing en dat kan ik, als historicus, niet over mijn kant laten gaan. Vandaar…” Dit schreef ik destijds in mijn eerste blog over dit onderwerp: http://apudthuredrech.nl/?p=458. Afijn lees zelf maar: het zijn er 8 en er kwamen nog wat vervolgen. Niet dat men zich er wat van aantrok; men gaat ijzerenheinig door met herdenkingen houden voor zaken die niet zo gebeurd zijn als men beweert. Het lijkt soms wel of bonafide, degelijk opgeleide historici gewoon niet serieus genomen worden, terwijl ik (samen met Herman van Duinen) toch met echte bewijzen kom, die iedereen nog kan controleren kan ook. De opgediende maaltijd is gemaakt met rotte en verpieterde ingrediënten en zal de mensen zwaar op de maag liggen als men van buitenaf te horen krijgt dat men beter naar zijn lokale historici moet luisteren. Om het samen te vatten: op de statenvergadering werd geen basis gelegd voor een onafhankelijk land, er werd niet besloten dat er hier godsdienstvrijheid en religietolerantie zou gaan heersen (integendeel) en er werd zeker geen aanzet gegeven voor een bij grondwet vastgelegde vrijheid van meningsuiting.
    Henk ’t Jong

  2. Ik ben geabonneerd op heel wat blogs en allemaal hebben ze een reactie vakje, zoals dit. Ik ben gewend op blogs te reageren, want daar is het internet voor, nietwaar? Communicatie van beide kanten, interactief zeg maar. Wat me opvalt van jouw blog, Kees, is dat er wel eens meer commentaar op komt, maar dat je nooit reageert. Van een journalist zou je toch verwachten dat hij blij is met reacties en de gelegenheid krijgt een dialoog aan te gaan. Of ben je een journalist van de oude stempel: gooi er een nieuwtje uit en op naar de volgende scoop. Nieuws van gisteren is geen nieuws meer. Ik denk toch dat dat niet meer van deze tijd is. Of zie jij dat anders?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s