Lokroep


dure huizen

‘Er moeten méér rijke stinkerds naar Dordrecht komen.’ Het zijn de letterlijke woorden van de voormalig PvdA-wethouder Jan Lagendijk in een op schrift gestelde toekomstvisie van dit eiland. De arbeidersstad Dordt is nu eenmaal vooral een stad van mensen met een bescheiden huishoudboekje en daarmee is het kennelijk maar moeizaam opstomen in de vaart der volkeren. De woorden van Lagendijk (inmiddels gemeentesecretaris te Waalwijk) zijn alweer van een kleine twintig jaar geleden en terug te vinden in de inmiddels vergeelde gemeentelijke nota  ‘Op weg naar 2010.’ Ik zet nu wat aan, maar het kwam er op neer dat Dordt als het ware ‘op chique’ moest, want met méér welvarende inwoners zou de euro dan ook in deze ‘twee-halen-één-betalen-stad van jekkies en sjekkies’ nu eindelijk eens een keer serieus gaan rollen en dat doet wonderen voor het winkelaanbod, de gezondheidszorg, het openbaar vervoer,het onderwijs en het uitgaansleven op dit eiland.
Het aanbod van woningen boven de drie-en-een-half á vier ton liep (en loopt) in deze stad nogal achter en die paar ‘rijke stinkerds’ die we hier nog hadden dreigden massaal het eiland te verlaten. En dus werd duurder bouwen het nieuwe credo. Dat leidde in eerste instantie tot het wat fantasieloze buurtje De Hoven, bestemd voor Dordtenaren die nét even wat hoger op hun portemonnee zitten. Daarna volgden het fraaie Plan Tij, het saaie Dordtse Hout en het‘duurzame’ Stadswerven. Dat bouwen in ‘het hogere segment’ krijgt nu een vervolg in onder meer Amstelwijck en op de plek van het voormalige Gemeentelijk Lyceum aan de Noordendijk.
Het zal vast allemaal wel uitvoerig onderzocht zijn al vrees ik dat we nu een beetje te veel dóórslaan in onze lokroep naar ‘rijke stinkerds.’ Laten we niet vergeten trots te zijn op ons arbeidersimago en laten we er dus voor waken niette eenzijdig te worden in onze bouwambities. Deze stad heeft immers óók een schreeuwende behoefte aan koop- en huurwoningen voor inwoners (en nieuwkomers)met een smalle beurs. Daar moeten we de ogen niet voor sluiten. Dordt zal uiteindelijk tóch nooit een eh… Blaricum worden en da’s maar goed ook.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s