Wél mooi, die ‘Zwanenzang van Sleeking’


Wat wordt de bijnaam van de Prins Claus Brug, die sinds enkele dagen de ‘wijk’ Stadwerven met de binnenstad verbindt? Zelf gebruikte ik al een keer de termen Notenkraker en Knoflookpers en eerder hoorde ik al  Perforator en Nietmachine. Met een knipoog naar de Roterdamse Erasmusbrug, die ook wel De Zwaan genoemd wordt – zingen trouwens ook bijnamen als Het Zwaantje en Het Lelijke Eendje rond. Met dat laatste ben ik het absoluut oneens, want wát je ook van die brug vindt (te duur bijvoorbeeld), het gevaarte is wel degelijk een eh… traktatie voor het netvlies. Op dat prijskaartje kom ik straks nog even terug, maar eerst even over afgelopen dinsdag. Net als heel veel Dordtenaren, stond ik die middag op de Merwedekade te kijken naar het invaren en ‘inhijsen’ van het nog ontbrekende middendeel toen ik iemand hoorde zeggen: ,,Die wethouder Sleeking gaat toch met pensioen? Dan noemen we die brug gewoon Piets Laatste Kunstje.’’ Daarop volgde veel gelach en gediscussieer natuurlijk (in onvervalst Dordts) en uiteindelijk kwamen de aldaar aanwezige hangouderen tot de conclusie dat ‘De Zwanenzang van Sleeking’ misschien wel een meer gepaste bijnaam is.
De toekomst zal uitwijzen hoe die brug straks in de volksmond gaat heten, maar nu even over dat prijsjaartje: ik wil zeker niet zuur doen hoor, maar die oversteek gaat ons (belastingbetalers) uiteindelijk wél ruim 12 miljoen euro kosten en eerlijk gezegd vind ik dat eigenlijk best prijzig voor wat uiteindelijk toch niet meer is dan een fiets- en wandelbruggetje Dát het ding zo duur uitpakte is mede het gevolg van het feit dat de aannemer gedurende het bouwproces, onder het motto ‘take it or leave it’ zomaar ineens de prijs opschroefde. Daar ging het gemeentebestuur, wellicht verblind door prestigedrang, schoorvoetend (en naar mijn smaak, té makelijk) mee akkoord en alleen al om die reden verzon ik zelf ook een bijnaam: de Braniebrug.
Hoe dan ook… mooi blijft ‘ie.

Eén reactie

  1. Nu is deze brug gewoon een mooie fietsbrug. Als de aannemer zo slim was geweest om het beeld van Gerhard Lentink een leuke donatie te geven, was de brug met beeld een icoon geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s