60 reacties

  • Beste Kees,
   bedankt voor je collum van vandaag! vreselijk irritant die plastic verpakkingen overal.
   heb je ooit van pieter pot gehoord? bezorgen al je boodschappen verpakkingsloos thuis in rotterdam met de bakfiets maar ook op veel andere plekken actief. je krijgt eea aangeleverd in weckpotten met statiegeld de eerste keer dus even wat duurder maar daarna rouleer je naar wens. misschien kun je iets met de tip.

 1. Kees,

  Doe eens aan echte onderzoeksjournalistiek naar de handel en wandel van Diana Kensenhuis. Je zult versteld staan van haar ziekelijke geldzucht, iets waar je terecht al een voorschot op nam in je column. Verder komt dit ook tot uiting in een frequent bezoek aan het casino van Rotterdam en Scheveningen. Ook haar kompaan Nancy heeft zo haar privé problemen. Beter voor Dordt is van meer zaken op de hoogte wat betreft deze dames.

 2. Beste Kees,

  je waarnemingen rondom de Kloostertuin spreken me erg aan. Het is een enkele schreeuwer die gehoord wordt. Als je naar de praktische invulling kijkt van het afsluiten dan blijkt dat het nooit gaat werken.

  Als om 11 uur ’s avonds een bewoner de hekken gaat sluiten en er bevinden zich een aantal jongeren in de tuin die wellicht een slok teveel op hebben, gaat hij dan deze jongeren verwijderen of sommeren de tuin te verlaten??
  Die laten zich echt niks zeggen en blijven gewoon zitten. Gaat de bewoner dan de politie bellen om ze te laten verwijderen?
  Op grond van welke verordening moeten ze dan verwijderd worden? Die is er volgens mij niet. Of gaan we weer borden plaatsen met verboden toegang tussen zonsondergang en -opgang?

  Je voelt op je klompen aan dat dit dus echt niet gaat werken en dus weggegooid geld zal blijken te zijn, Geld wat men beter ergens anders aan kan besteden lijkt me.

 3. Beste Kees,

  ik vebaas mij nogal over uw column in het AD van zaterdag 21 April.

  Misschien is het in uw beroep handig om u eerst in de zaak te verdiepen en dan een leuk verhaaltje te schrijven?

  Want iedereen die “meer” weet van deze zaak (inclusief ikzelf) weet dat dingen die u hier neer heeft gezet natuurlijk niet helemaal kloppen.

  Zo staan er diverse fouten in zoals bijv. wie er nu wel of niet uit papendrecht komt.

  Maar goed, wat ik ten zeerste betreur, is dat u blijkbaar wel een oordeel heeft over deze zaak terwijl u er werkelijk niets vanaf weet!

  “Er was op dat moment al lang geen sprake meer van een vechtpartij.Hier werd een karwei afgemaakt.”

  Ik vind dat u met deze opmerking de mensen die bij deze zaak betrokken zijn erg schaad!

  hoe kunt u dat zeggen? was u er bij? was u bij de rechtzaak? kent u deze mensen?

  ik wel..

 4. Beste Kees! Hierbij wil ik reageren op je column over de Kiltunnel. Destijds bij de bouw is het
  oorspronkelijke plan voor de bouw van de tunnel aangepast op verzoek van Shell Moerdijk
  die een diepere tunnel wensten. Het zou toen verstandig zijn geweest de rekening voor die
  aanpassing bij de Shell te leggen, nu bloeden wij daar nog steeds voor.Ook over het betalen
  zou er een eenvoudiger manier mogelijk zijn. Doe zoals destijds bij de Beneluxtunnel:
  Plaats een bak voor de 2 euromunten en de rit kan na inworp worden vervolgd.

  • Geachte heer Rutte,

   Helemaal mee eens. Ik woonde (als kind) in Hoogvliet en als wij door die tunnel gingen (richting mijn oma in het Westland hadden mijn broers en ik altijd ruzie over wie het guldentje in de ‘mand’ mocht gooien.

   Groet,

   Kees Thies

   • Beste Kees! Deze week alweer de laatste dagen in het oude jaar. Dan volgt waarschijnlijk ook de verkiezing van de Dordtenaar van het jaar. Na lezing van het artikel op 22 december 2012 :Een ordinaire moestuin.Heb ik mijn keus al gemaakt:: Annie Kist moet het worden. 12 jaar van de 45 jaar was zij de beheerster van speeltuin en buurthuis in Crabbehof .De gemeente besloot dat het buurthuis waar buurtgenoten tot volle tevredenheid klaverjasten gesloten word en de speeltuin plaats moet maken voor een onbestemd soort tuin.En zo gaat het zoveelste
    buurtcentrum verloren.

   • Hi. Las je column van vandaag, maandag 19-10 en jij gaat weer lekker los op Wilders en Baudet, omdat zij volgens jou proberen ’n electoraal slaatje te slaan’ uit t huidige coronaklimaat. En daarbij schijn je t ook nodig te vinden hen in één zin te noemen met die gluipmuis van Engel, die juist wel n gevaar voor de samenleving is.
    Waarom weer zon ongefundeerde aanval op twee lieden die landelijk tog al onder vuur liggen? Alles wat zij zeggen kan zo worden weggezet door figuren zoals jij, die t niet met hen eens zijn. Dat ze het heel vaak bij t rechte eind hebben, daar hoor je nóóit wat over, want dat is niet ‘wenselijk’ in deze bezopen maatschappij.

 5. Geachte,
  Ik moet een opdracht maken voor mijn studie over hangjongeren, dus ik kwam op uw website terecht. Ik snap hoe u tegen hangjongeren aankijkt maar er zit ook een andere kant aan het verhaal, want wat word er voor jongeren in Papendrecht geregeld? Helemaal niks. Jongeren moeten ook een plek hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten, en misschien dat dat nu eindelijk eens geregeld word in Papendrecht. Het enigste jaarlijkse feest (powerpark) wat er in Papendrecht was is ze nu ook al afgenomen. Jongeren willen iets te doen hebben en als dat er niet is dan verzinnen ze zelf wel wat. En zo komen de vernielingen en overlast, deels opvoeding en ook zeker een deel verveling. En daarbij komt ook nog dat het grootste deel hangjongeren in Papendrecht helemaal niet zo kwaad is als hoe u het beschrijft.

  • Beste Wendy,

   Volgens mij heb je niet zo goed gelezen, want je trekt conclusies die ik helemaal niet trek. Leuk dat je een studie-opdracht maakt, maar zoiets begint toch écht bij goed lezen.
   Groet,
   Kees Thies

 6. Tsja, ik snap dat als je iedere dag een column moet schrijven dat het niet altijd klopt wat je beweert. Zo ook in dit geval over Circus Belly in Dordrecht. Leugens voeren de boventoon in dit erg negatief getinte artikel.
  Zo krijgt het circus weinig tot geen kritiek op het feit dat ze tijgers bij hebben , juist veel complimenten. Zo hebben ze, in tegenstelling tot dat wat u beweert, geen apen bij zich. Zo zijn er de afgelopen jaren helemaal geen geweldsincidenten geweest en gasteren ze overal naar tevredenheid van de gemeente en toeschouwers.

  Ze zijn niet het crimineelste maar juist het (dier)vriendelijkste circus dat in Nederland reist, waar iedereen tegen een betaalbare prijs kan genieten van een prachtige circusshow en het terrein en de dieren zijn de gehele dag gratis te bezoeken. Want: ze hebben NIETS te verbergen!
  Komt dat zien, komt dat zien. Nu 2 weken in Dordrecht.

  Waarom gaat Meneer Thies zelf niet eens kijken voor dat hij met onwaarheden gaat smijten?

 7. Als ik tijdens mijn fietsrondje Dordt ergens op de Merwedekade een rust inlas geniet ik van het prachtige uitzicht over de machtige rivieren. Je wilt toch niet echt dat dit uitzicht verpest gaat worden door zo’n enorm bruggenstelsel, Kees?

 8. Vooruitgang meneer Willeba is vaak van au kijk maar wat er gebeurt in Rotterdam maar de klok terugdraaien gaat meestal niet meer.Met vriendelijke groet J.Rutte

 9. whoah this weblog is wonderful i really like studying your posts. Keep up the great paintings! You already know, lots of individuals are searching around for this information, you can help them greatly. dddeddgddfgd

 10. Beste meneer This,
  ik lees uw stukjes regelmatig………
  wat is nu de status van de ooit zo statige school vest?

  Ben erg benieuwd…… het is schandalig Hoe de gemeente zelf met haar monumenten om gaat

 11. Geachte Kees T. uit D. Indien u iets te “melden ” heeft over de NS , zorg dan dat u wel voldoende op de hoogte bent van de feiten.
  De NS rijdt al vele jaren geen goederentreinen meer !
  Goederentreinen worden gereden door veelal buitenlandse vervoeders.
  En even voor alle duidelijkheid : de instantie die bepaalt welke trein over welk spoor rijdt is de firma Prorail.De directeur van deze firma is Pier E. U misschien nog wel bekend van zijn voorzitterschap van het Dordtse ziekenhuis. Deze Pier E. krijgt bij de firma Prorail een vergoeding van 225.000 euro en is voor dit bedrag best wel bereidt om u het een en ander uit te leggen hoe in Nederland de treinsporen worden verdeelt.
  Mvgr.

 12. hallo kees hier een knip en plakstukje dat ik op facebook schreef achter een stuk van een france grondbioloog. supertriest, kan je er wat aan doen??

  De bodem is aan het sterven, zelfs het graan wortelt minder. Vogels, insecten, bloemen, dag dag. Idioten zijn we en stumpers. Neem een voorbeeld aan Denemarken, daar wordt biologische landbouw landelijk per wet verplicht!!! Dit vraagt landelijke aandacht!!!!! Landbouwers zijn geen bouwers meer maar verneukers. landverneukers. Alleen zijn wij het die altijd goedkope spullen willen hebben want alle kosten lopen op??!! We zitten in een verneukgeldsysteem! Deel samen en red de wereld!
  foto van Stefan van den Hout.

 13. Beste kees wij lezen je stukjes met veel plezier maar in je stukje van dinsdag 11okt over armoede zit toch iets waar ik het niet mee eens ben. Als in de folder 70 cent staat en ik moet 80 cent betalen dan zeg ik daar van. Dat is geen stille armoede dat is oplettendheid en je goed recht als je een dubbeltje te kort komt krijg je het ook niet. Hartelijke groeten friedameijer

 14. Beste Kees,

  Ik voel wel met je mee met betrekking tot de het tolvrij maken van de Kiltunnel. Ik woon zelf al 12 jaar in ‘s-Gravendeel en ben zo’n 150 euro aan contributie kwijt per maand voor 2 auto’s. Er is echter 1 probleem, zodra de tunnel gratis is doe ik over een stuk van 15 minuten (centrum Dordrecht) een uur en 15 minuten.
  Ik moet zeggen dat ik persoonlijk toch liever mijn maandelijkse contributie betaal, dan iedere dag te moeten voortbewegen in een verkeersinfarct.
  Misschien moet de overweging wel zijn, dat de infrastructuur van de Hoeksche Waard eerst maar eens aangepast moet worden voor we tunnel tolvrij maken.

  • Hoi Kees,

   Het idee van een broodcontainer in Dordt is niet nieuw. Er stond er jaren één aan het begin van het Weizigtpark bij de ingang kruising Krispijnseweg/Mauritsweg. Op streetview staat hij er nog trouwens, maar ik ben daar al even niet geweest.
   Hij is destijds precies om de reden die jij aangeeft daar neergezet. Het brood werd verzameld om overlast van ongedierte te voorkomen en om de mensen die vanuit hun geloof geen brood mogen weggooien tegemoet te komen.Ik steun je pleidooi om meer van dit soort containers van harte.

 15. Een standbeeld van een bekende Dordtenaar?
  Mag het ook een onbekende zijn? Namelijk Willem Kes.
  De eerste dirigent van het Concertgebouworkest!

  Groeten van D.R.Dooren

 16. Beste Kees,

  Het is voor mij een raadsel dat jij, als vaste weekmarkt bezoeker met enige regelmaat het idee oppert om festiviteiten op het Statenplein te laten plaatsvinden en dat de weekmarkt maar moet verplaatsen.
  Zoals je al eerder eens aanhaalde dat het met de ijsbaan ook mogelijk is om de markt te verplaatsen: ga eens met die ondernemers praten die verplaatst worden naar het Bagijnhof. Hoeveel omzet het die mensen kost in een tijd watvoor de ondernemers in de foodbranche een gouden tijd moet zijn.
  Het gaat hier om mensen die hun brood verdienen op de markt, niet die even een extraatje denken te gaan verdienen.
  Ga eens over de weekmarkt het weekend met de kerstmarkt, vraag aan de ondernemers watvoor gemak ze van de kerstmarkt hebben die niet eens op het Statenplein staat, maar op de voorstraat.
  Je zal erachter komen dat het weer geld kost, mensen gaan namelijk geen boodschappen doen op de markt als het zo druk is. Dan gaan ze wel naar de supermarkt. Niet dat de markt wil dat de kerstmarkt stopt, zeker niet.
  Dit soort dingen horen erbij in een stad wat leeft.
  Maar als de kerstmarkt al zoveel nadelen brengt voor de weekmarkt, wat denk je wat het de ondernemers moet kosten als ze om de haverklap maar ergens anders moeten staan omdat Dordrecht niet genoeg heeft aan bijvoorbeeld 4 dagen Pasar Malam? (Wat ik ten sterkste durf te betwijfelen. Want je bent echt wel een keer uitgegeten op de Pasar)

  Ik hoop van harte dat je je meer bewust wordt van de waarde van de weekmarkt op de vaste plek. En dat je voordat je weer zo’n idee de wereld inbrengt, nadenkt over de gevolgen voor al die ondernemers op de markt, die dit jaar ook nog eens verkozen is tot beste markt van Nederland. Omdat ze met hart en ziel werken, er wat moois van proberen te maken. Voor hunzelf, maar ook voor de stad.

 17. Beste Kees,

  Ik heb je erg hoog in het vandaal en ik lees graag je columns in het AD. Soms zoek je de randen op in het maatschappelijk debat, maar dat is ook je goed recht (en wellicht je rol) als columnist.

  Dit keer sla je echter de plank mis als je stelt dat ritueel slachten en daarmee dus ook het Offerfeest, barbaars is en onnodige leed veroorzaakt. Moslims zijn dankbaar dat ze dieren tot hun beschikking hebben die zich opofferen voor de mensheid. Dieren mogen niet in elkaars aanwezigheid geslacht worden en worden eerst gekalmeerd voordat de slachter begint. Daarnaast is het doel van ritueel slachten enerzijds de dankbaarheid aan God tonen (het beest wordt in Zijn Naam geslacht) en anderzijds om het leed zoveel mogelijk te beperken door in één keer het beest te slachten met een scherp mes. Als we zien welke toestanden er nu allemaal gelden in de bio-industrie, met nep vlees, gote branden in varkensstallen, plofkippen en weet ik wat allemaal, denk ik dat deze industrie nog veel kan leren van andere normen en waarden m.b.t. de omgang tot dieren als waardige wezens.

  Ik nodig je uit om je eigen mening eens opzij te plaatsen en eens te kijken naar de feiten en de huidige toestand.

 18. Beste Kees,

  Met veel plezier lees ik je columns en zo las ik dat je mee doet met stoptober.

  en dat je het er moeilijk mee hebt..
  Het “grappige” is, dat doe je zelf!
  geloof me; seen it, done it, been there (gestopt op 01-02-2000).

  ik wil je graag wijzen op 2 goede boeken die je inzicht zullen geven in hoe dat mechanisme werkt.
  en dat inzicht bevrijd je.

  het gaat om “De opluchting” en “de verslaving voorbij”, beide geschreven door Jan Geurtz.

  https://www.jangeurtz.nl/boek-de-opluchting/
  https://www.jangeurtz.nl/boek-de-verslaving-voorbij/

  ik gun je alle voordelen van het niet-roken, Kees.
  hou vol, en maak jezelf niet gek.

  vriendelijke groet,
  Robert

 19. ha Kees,

  loop ik net over de kerstmarkt…
  staat daar een heel battallion aan NUON-figuren mensen lastig te vallen.
  Dit moeten we toch niet willen?
  het is al vervelend in de stad maar op de kerstmarkt zit ik er al helemaal niet op te wachten.

  gr sander

 20. hoi kees

  ik heb een mooi hilarisch binnenstadsverhaal voor je
  wijnstraat 167 vs kafka
  columhulp altijd welkom

  mvg,

  jeroen van meel
  PS: als je een e-mail adres voor mij hebt, dan stuur ik je de brief zoals vandaag gepost naar jasper mos en gemeenteraad

 21. Veendam, 29.10.2018,

  Geachte heer Thies,

  Met genoegen las ik een artikel van U over mezelf. Ik heb n.l. de eerste prijs gekregen voor een ontwerp van een zeer speciale brug over het drie rivieren knooppunt van Noord, Oude Maas en Merwede. Ondanks deze prijs van een Dordtse stichting “De Stad ” komt er maar weinig beweging in dit idee.Een andere stichting welke door de hele regio is opgezet om niet alleen Dordrecht maar de gehele regio meer en beter op de kaart moet gaan zetten en promoten is tot de conclusie gekomen dat er een soort Drechtstad moet gaan komen waardoor er vooral internationaal meer en beter bekendheid aan de regio moet komen, Deze stichting gevestigd in Hendrik Ido Ambacht heeft al heel wat positiefs geproduceerd. Zij omarmden aanvankelijk mijn idee voor een markant bouwwerk wat de drie steden moet gaan verbinden. Later hebben zij dit idee laten varen voor een gigantische fontein, excact op de plaats waar ik een brug wilde creeëren.
  Dat vind ik een verkeerde keuze n.l. omdat : “Bruggen verbinden mensen en steden en water scheidt mensen en steden”. Zie de ophanden zijnde Brexit. Over dit item zou ik gaarne met u van gedachten willen wisselen.Als oud Dordtenaar doet het me pijn als de samenqwerkings gedachte om tot één stad te komen door deze gedachtenkronkel om zeep wordt geholpen.
  Ik kom graag naar u toe om een en ander nader toe te lichten of als u een andere benadering prefereet kan ook. In afwachting van uw nadere reacties verblijft met vriendelijke groeten

  Willem G. van der Wiel, bsc civil & b.a.

 22. Geachte heer Thies,
  Uw artikel over het gebrek aan toiletten in onze stad is mij uit het hart gegrepen. Ik ga graag naar het centrum en liet me door de Drechthopper vaak ophalen bij Centre Ville maar omdat ik steeds slechter ter been werd en het toilet alleen met de trap te bereiken is, besloot ik om mijn ophaaladres te wijzigen in De Crimpert Salm. Nu lees ik dat na de verbouwing het toilet verplaatst is naar boven. Ik neem aan dat er geen lift is!
  Ik ben nu steeds vaker aangewezen op aankopen via internet.
  Vr.gr.

 23. Beste Kees, tip voor een column, niet verifieerd maar de gemeente heeft in de stad prachtige sfeervolle kerstverlichting opgehangen. Nu hoorde ik dat die pas om 17.30 uur aangaat waar veel winkels dan al gesloten zijn of gaan sluiten. Doel gemist?

 24. Beste Kees,

  Er is al veel geschreven over het vernieuwde busbedrijf maar dit moet er nog even uit.
  In het centrum van Papendrecht staan senioren-en ouderenwoningen alsmede verzorgingstehuizen. In het verleden konden de bewoners van deze woningen (natuurlijk ouderen, waar ik ook bij hoor) eenvoudig en rechtstreeks naar Dordrecht en Rotterdam reizen. Nu Kwibus, zoals de vervoerder hier genoemd wordt, de verantwoording heeft is dit niet meer mogelijk zonder overstappen. Een kleine ramp voor genoemde senioren die zich afvragen welke rare kwibus de dienstregeling in elkaar heeft geflanst.

  Openbaar vervoer dient gemakkelijk te zijn en ook om ervoor te zorgen dat mensen minder de auto gebruiken, het tegendeel is echter waar.Wederom een grote vergissing.

  Vriendelijke groeten,

  Dick J. Rietveld (ex Museum)

 25. Beste Mijnheer Thies, zou ik u mogen uitnodigen als gast in mijn talkshow “Be My Guest”, op radio RTV Papendrecht FM, betreffende uw werk?

 26. Hallo Kees, we kennen elkaar van het feit dat je een jaar of twee geleden in mijn atelier bent geweest als gids. Om kort te zijn met dit bericht: het volgende mag wel eens onder de aandacht in Dordrecht. De positie van de kunstenaar. Hoe wordt tegen hem aangekeken en vooral wat doet de gemeente voor hem. Dat laatste is nl erg belabberd als je naar het atelier-beheer kijkt wat de afdeling vastgoed van de gemeente op dit moment denkt te moeten hanteren. Kunstenaars, zoals bv Henk van Dalen en René de Jong, die al 30 (!) jaar wonen en werken in hun atelier mogen opeens niet meer wonen in het pand. Het zou wel eens goed zijn om hun situatie es onder de loep te nemen. Misschien iets voor jou om es in te springen! Wie weet kan het iets helpen. Met vriendelijke groet, Nico Parlevliet

 27. Nogmaals en nu voor de tweede keer geplaatst:

  Spijtig dat je mensen voor domoren uitmaakt en jezelf zodoende op een ander c.q. hoger gelegen platform wenst te etaleren. Vraag jezelf eens af hoeveel artikelen er in de laatste twee weken in jouw AD verschenen zijn betreffende financiële malversaties vanuit andere partijen aangestuurd. Vraag je dan in tweede instantie eens af of de gelden van het FvD mede door jouw contributie tot stand zijn gekomen en of je er dus überhaupt iets persoonlijks mee hebt. In derde instantie zou jij je dan kunnen afvragen of bijvoorbeeld het kwart miljoen betreffende de “Nijpels declaraties” m.b.t. het milieu akkoord, van de Nederlandse samenleving c.q. ook van jou afkomstig is.
  Tip: wellicht iets minder op anderen neerkijken vanuit een bepaalde semi-intellectuele hoek.

  Laatste regel bij tweede plaatsing weg gelaten.

 28. Beste Kees,

  Normaal gesproken reageer ik niet op je colums, hoewel ik ze trouw lees. Maar nu moet mij echt even iets van het hart.
  Over die zwarte pieten discussie inderdaad.

  Je schrijft
  Tegen volwassenen die hun hakken in het zand blijven zetten wil ik graag zeggen: ‘grow up’ en ‘get a life.’
  Oké…

  Maar je schrijft ook:
  Wie écht op wil komen voor kinderen omarmt juist verandering. Feit is gewoon dat er in dit land vele duizenden kinderen leven met een donkere huidskleur, die wel degelijk moeite hebben met het egaal zwartgeschminkte knechtje van de Sint. Al zou hier bij wijze van spreken slechts één kind hinder van ondervinden dan is dat al reden genoeg voor die kleine aanpassing. En nee, dan verdwijnt er helemaal geen traditie.

  Kees, niet om het een of ander maar wat je hier omschrijft is aangeleerd gedrag.
  De kinderen hebben geen probleem met aangepaste pieten schreef je net nog.
  De kinderen die jij omschrijf, die er wel moeite mee hebben, hebben dit van huis uit mee gekregen.
  Net zoals wij, alle generaties in Nederland die alleen van zwarte pieten pepernoten en cadeautjes kregen = Aangeleerd gedrag. “Zwarte piet ging uit fietsen” Ik heb nooit gehoord van stroopwafelpiet die uit fietsen ging.
  In die roetveegpiet kan ik me best nog wel vinden.
  Maar hoe moet dat dan met de vele duizenden kinderen die wijnvlekken of andere pigmentvlekken in hun gezicht hebben? Want al zou er bij wijze van spreken slechts één kind hinder van ondervinden dan is dat al reden genoeg voor die ‘kleine’ aanpassing toch?

  Kleine tip voor alle Nederlanders. Ga eens kijken hoe ze dit ‘probleem’ aanpakken in het warme gedeelte van ons land. Al eens Sinterklaas gevierd op Bonaire? Ik kan het je van harte aanbevelen!

 29. Ha Kees, net je column gelezen over de ellende-jaarwisselingen; dank dat je dit te berde brengt. Ik hoop dat dit mede bijdraagt tot bezinning bij die bestuurders die alles maar blijken weg te wuiven. Die jaarwisseling is al jaren een horror voor alles en iedereen, behalve voor volslagen losgeslagen randdebielen, die vinden dat feesten betekent: alles vernielen.

 30. Beste Kees, Vandaag je columm over Marry gelezen. Hoe goed en lief bedoeld is het niet handig in deze tijd een kaartje te sturen. Werk zelf in de zorg en het het virus kan voor langere tijd aanwezig zijn op div. oppervlakten zoals kaartjes. mvrgr. Paul Visser

 31. Kees, voor de verandering. Neem een foto van jezelf en de plek waar je een column over schrijf. Ik vind de fotos op je columns een beetje ongeloofwaardig. Ik weet dat je hartstikke je best doet om jou columns te schrijven, maar de hele tijd de zelfde 3 fotos geknipt en geplakt op een achtergrond laat niet echt bepaalt veel moeite zien

 32. Beste Kees,

  Heb je al nagedacht over de Unieke spaaractie rond 800 jaar Dordt.
  Even in het kort, dit is verspilling en uit milieu oogpunt totaal fout.
  Men laat ruim 55.000 boeken drukken en die huis aan huis bezorgen.

  Dat zijn dus drukkosten en bezorgkosten voor boeken die bijna niemand gaat gebruiken.
  Want er doen in totaal op het eiland maar 7 supermarkten mee. met in totaal 2.607.500 plaatjes
  Er zijn 250 plaatjes nodig om een boek compleet te maken dus daar kan je maximaal 10430 boeken mee vullen.
  Ga ik er verder niet op in of je ooit een boek kan volsparen, en hoeveel boodschappen je moet doen om dat voor elkaar te krijgen.

  Is dit dan wel zo’n goede actie, die volgens de onderrnemers zelf bedacht is (hoewel deze actie al in diverse gemeenten is gedaan)
  Moet je als de gemeente, hier je medewerking wel aan verlenen? “Een boek dat je moet hebben” volgens de ondernemers in Dordt Centraal.
  Maar het is gewoon weer de zoveelste niet te realiseren spaaractie van nu dan meedere supermarkten.
  Alleen maar om klanten weg te lokken, bij de conculegaas. (de vaste klanten blijven en gaan dus niet sparen, dus nutteloze boeken)
  Dit zou echt werken als alle supermarkten mee zouden doen (nu zijn er hele blinde vlekken op het eiland)
  Als je dan echt iets zou willen doen voor de bewoners als gemeente met betrekking 800 jaar stad. had dan het Canon van Dordt huis aan huis laten bezorgen. dat kan je in de kast zetten en ook nog lezen. En deze boeken alleen af te halen bij de deelnemende supermarkten. had je ook veel minder hardcover fullcolor oud papier kunnen laten drukken

  Einig idee wat deze onzin in totaal gekost heeft?
  Als je er nog verder over gaat nadenken wordt het nog veel gekker, maar dat laat ik aan een ieder over.

  groet,

  Simon

 33. Kees, ik reageer over je verhaaltje over Stadspolder
  Ik ben het helemaal met je eens dat Stadspolders, na een wellicht inderdaad VINEX-begin, na 40 jaar heel mooi is opgedroogd en een heel leefbare wijk is geworden. Ik woon er inmiddels bijna 25 jaar en heb de wijk steeds mooier, leefbaarder en vooral groener zien worden. Ik ben inmiddels zoveel van de wijk gaan houden dat ik bezig ben de geschiedenis van 40 jaar Stadspolders te boekstaven in een digitaal boekje dat te vinden is op http://www.40jaarstadspolders.nl. Ik ben er nog niet klaar mee en hoop ook dat het nooit af komt omdat geschiedenis ook nooit ophoudt. Iedereen kan via die website aanvullingen, verbeteringen en ervaringen opsturen. Zo wordt het een boekje “Voor de wijk, door de wijk”, niet toevallig het mantra van de Polderkrant, de wijkkrant waar ik al 23 jaar aan meewerk.
  Met enige regelmaat ververs ik de al geschreven hoofdstukken met aanvullingen. Ik ben nu nog met het de afgelopen jaren 2010-2020 bezig. En in 2030 hoop ik bij leven en welzijn een halve eeuw geschiedschrijving te hebben geschreven. En in 2040 hoop ik, ……. enz.

  Van alle festiviteiten die vorig jaar voor 40 jaar Stadspolders waren bedacht is mijn initiatief nu het enige dat daadwerkelijk is uitgevoerd.

  • Beste Henk van der Maas!! Ik woon net als jij in sinds een paar jaar nu in Stadspolders een maakte foto´s van activiteiten Kermis etcet indien gewenst kan ik ze sturen. Maak een keus en zo niet kun je ze weg doen. groet Jan Rutte

 34. Hallo Kees,

  Leuke informatieve columns. Je schrijft in je column van vandaag dat Nederland groeit qua inwonersaantal en dat ook het eiland Dordrecht hier de impact van ziet. Feit is echter dat ondanks de groei van Nederland, Dordrecht qua inwonersaantal al jaren niet groeit en nog altijd onder de 120.000 inwoners blijft (bron cbs). Erg jammer voor een stad met een groeiambitie. Misschien is dat ook een column waard. Er is wellicht wel een causaal verband met het naar mijn mening conservatieve karakter van de stad en bevolking. Ik zie vooral bezwaren bij plannen en weinig omarming van vernieuwing en innovatie. Jammer, waar steden als Breda, Tilburg en Leiden zo’n 25 jaar geleden niet veel verder waren dan Dordt, zie je nu dat deze steden allen, dankzij allerlei ontwikkelingen een grote voorsprong hebben. Het is te hopen dat in Dordrecht ook een ‘can do’ metaliteit ontstaat en dat grote plannen, zoals lightrail, stadsvernieuwing spoorzone, binnenhalen van onderwijs (en dan met name hbo techniek, passend bij het karakter van de stad) wel van de grond komen en dat ook kleinere inbreidingsplannen doorgang vinden. Zo word ik persoonlijk blij van een plan om het Statenplein te verfraaien door middel van de aanpak van gevels bij o.a. de Perry en toevoegingen aan de woningvoorraad.

  Hartelijke groet,
  Een betrokken Dordtenaar

  • Het is destijds begonnen toen het hoger onderwijs (H.T.S. ) en het gerechts gebouw zijn verdwenen waarbij Dordt qua belangrijkheid heeft ingeleverd. Eerder werd geconstateerd dat daarmee ook financieel belangrijke mensen verdwenen….

 35. Beste Kees,

  Ik lees absoluut met veel plezier jou reflecties van het reilen en zeilen op ons mooie eiland van Dordt.
  Al moet mij over je reflectie over de kiltunnel toch iets van het hart.
  Zal eerst even mijn geschiedenis klein beetje uitleggen, ik ben geboren en getogen zoals ze dat zeggen in de Hoeksche waard en erna met veel plezier bij elkaar 22 jaar erna in Dordt geworden tot wie ik nu ben. Dus je kan wel bedenken ik een veelvuldig gebruiker van deze tunnel ben in de 30 jaar ik er nu als automobilist gebruik van maak. Straks gaan wij overigens weer terug verhuizen naar de overkant omdat hier in Dordt helemaal geen betaalbaar huis is te vinden.
  En van mij moet de tol er juist op blijven en zal je vanuit het Hoeksche waardse perspectief zeggen waarom, als die tol vrij wordt dan zal de N217 een 2×1 baans weg een sluiproute gaan worden tussen de A29 en de A16. Als voorbeeld de haringvliet brug die 2 jaar naar 2×1 baans gaan met 50km per uur dan hoef ik jou denk ik niet uit te leggen wat er dan gaat gebeuren. En van de N217 een N3 maken, denk je daar de handen op dat eiland niet voor op elkaar ga krijgen. Vanuit het Dordtse perspectief gezien snap ik het trouwens ook niet waarom die tol vrij moet worden, immers als je daar geen familie of vrienden heb wat heeft de gemiddelde schapekop dan veelvuldig in de Hoekse waard te zoeken..

 36. Dag Kees, Wilde je graag eens ergens over tippen. In het boek Popparadijs Nederland van Tom Steenbergen staat dat Whitney Houston haar eerste Nederlandse optreden ooit in Dordrecht (!) heeft gegeven. Dat roept natuurlijk veel vragen op: hoe kan dit? waar was dit? hoe is dit verlopen? en wie was daar bij? Online kan ik er helemaal niets over vinden. Mogelijk leuk om eens in te duiken? groeten

 37. Ach ja, het sneue en verwerpelijke linksje heeft graag aandacht. Beschuldigen, roeptoeteren en geen enkel normbesef. Geen enkele journalistieke kwaliteit en vooral niet nadenken over wat u nu eigenlijk zegt. Als je maar kunt kwetsen, dan is uw doel bereikt. Beetje blijven hangen in de jaren ’80. Nul respect en zelf datgene doen waarvan u een ander beschuldigt. Projectie heet dat. Ik vind u zielig.

 38. Aangaande ‘de fabrieken van de dood’ Door alle pfoa en Gen x perikelen vergeten we dat er met regelmaat een “trein des doods” dwars door Dordt heen rijd om de installaties van chemours en dupont te bevoorraden. De trein in de link bijgevoegd is een trein die in staat is bij calamiteiten om voor tienduizenden of meer mensen horror achtige verwondingen of zelfs de dood te betekenen. Dat weet men al jaren en wegkijken is het devies. Zoek maar eens goed op fluorwaterstofzuur. https://www.flickr.com/photos/the_knitter/8652014185

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s