Modderput


 

statenplein3Hartstikke nieuwsgierig ben ik. Nou ben ik dat door de bank genomen eigenlijk altijd wel, maar in dit geval heb ik het over het Statenplein, of beter gezegd over de aanblik van dat plein als het straks écht af is. Maandenlang, wat zeg ik, jarenlang, heb ik nu tegen die zelfrijzende modderput lopen aanstaren en ik heb er nu dan ook mijn buik vol van. Nog zo’n winter met hijskranen, bulldozers en bouwketen zou me funest worden… dan emigreer ik nog liever naar Stadspolders. Hoewel, ik moet toegeven dat die lampjes, afgelopen winter op die hoge kraan toch wel het ware Kerstgevoel in mij los maakten. Maar het heeft toch iets triests… Kerstsfeer uit een hijskraan.

De donderdagavonden waren het ergst. Zeker als het een beetje druilerig weer was.Grote hekken, veel zand en modder (al naar gelang de vochtigheidsgraad van het seizoen), vieze schoenen, dito broekspijpen en politie te paard voor de heuse Sarajevo-sfeer. Winkelend publiek, schaars waarneembaar, schuchter en schichtig, met vooral chagrijnige blikken. Wat dat laatste betreft tel ik mijzelf ook mee, want mijn humeur leed er danig onder. De Sarisgang was een martelgang geworden… winkelen een vorm van modderworstelen. Survival op en rond het Statenplein.

statenplein2Maar nu wordt het allemaal anders… toch? In mijn dromen shophop ik straks over dat prachtige grijze Chinese graniet, geraffineerd uitgelicht door esthetisch verantwoorde lantaarnpalen. De winkeliers met nieuw elan op de blinkende voortanden verwelkomen mij met welgemeende hartelijkheid in hun fonkelnieuwe boetiekjes, superstores en trendy snackcorners. Ik koop er de laatste mode uit Milaan en Parijs, ik besprenkel mijzelf met Sabatini, Dior en Gaultier en ik doe mij te goed aan sushi, oesters en kleurrijke cocktails. Het nieuwe Statenplein, inclusief de nabije omgeving wordt het nieuwe bruisende hart van ‘dazzling’ Dordrecht. Of ben ik nou te optimistisch? Nou ja, met Blokker en Kruidvat ben ik ook wel gelukkig. Als ik maar niet meer door die verdomde modder hoef.

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s