Vieze buurt


zwerverEen ochtend in juni. Het weer werkt mee vandaag. Fel zonlicht wordt fraai gefilterd door de oude bomen op het stadsplein. De tijdelijke ventwagen van de visboer, aangevuld met een houten haringkraampje, zorgt voor extra sfeer. Even lijkt het Vrieseplein een plein zoals een plein zou moeten zijn.

Maar dan is het gedaan met de rust en de gezelligheid. Even na elven stroomt het plein, vanuit drie kanten vol met junken, alco’s, beroepszwervers en psychiatrische patiënten. Leger des Heils, Boumanhuis en Kasperspad zijn leeggestroomd, medicijnen zijn uitgereikt en, onder streng toezicht, ingenomen en de instellingen maken zich alweer klaar voor de avondopvang. De clientèle, die zich inmiddels een voorraad bier heeft aangeschaft bij het kleine supermarktje op de Blekersdijk, neemt al luid schreeuwend bezit van het plein. Er wordt gedold, hard gelachen, geschreeuwd, gescholden en zo nu en dan ook stevig gevochten op en rond de bankjes die de rest van de dag ook niet meer door de dak- en thuislozen verlaten worden. Af en toe rept een groepje zich in junkentred (licht voorover, ietwat gejaagd en luid delibererend) richting ‘Bleek’ om een nieuw voorraadje bier te halen of een pak vla… het ultieme voedsel voor de tandeloze verslaafde. Het hoekje van Le Mas (waar maar geen Grand Café lijkt te komen en waar Grolsch zich inmiddels als potentiële uitbater zou hebben teruggetrokken) doet dienst als openbaar toilet en om het plaatje compleet te maken schijt een overpopulatie aan zieke duiven het plein volcontinu winterwit. Lege bierblikken liggen verspreid tussen de bankjes. Omwonenden en binnenstadsbezoekers steken het plein haastiger over dan eigenlijk zou moeten en buurtkinderen durven er niet meer te spelen.

Stadsplein wordt zelfkant en omwonenden zien het met lede ogen aan. Het nieuwe appartementencomplex blijft voor een belangrijk deel onverkocht. Zou het toeval zijn dat het hier juist die gedeeltes betreft die uitzicht op het droevige junkenschouwspel bieden? De aanblik op een ordinaire goktent zal er ook wel iets mee te maken hebben. Het bedrijf noemt zich, heel chique, casino, maar ‘what’s in a name?’ Daphne Deckers noemt zich ook schrijver.

Ook het beloofde mosselrestaurant aan de overkant van het plein lijkt er niet te komen. Het gerucht gaat dat tv-kok Herman den Blijker er een paar centen in wilde steken, maar dat hij er inmiddels ook al geen knoflookbrood meer in ziet.

Tot overmaat van ramp heeft Hans Mol, een van de laatste echte middenstanders uit de nabij gelegen Vriesestraat, het bijltje er bij neergegooid, aangezien er in de almaar leger wordende straat blijkbaar geen snijboon meer te verdienen valt. Na de slagers en de tabakszaken zijn nu ook de groenteboeren uit de eens zo machtige winkelstraat verdwenen. Wat overblijft zijn vooral uitzendbureaus,  kledingwinkels (met wisselende levensduur), een goeie fotozaak en gelukkig nog een bakker, een kaasboer en een slijter. Van een vijftal winkeliers in de straat is min of meer bekend dat ze al maanden worstelen om het hoofd boven water te houden. Sluiting dreigt… de straat holt letterlijk achteruit.

Dar tegenover staat dat de nog maar net opgeknapte viskraam en de tegenoverliggende tent met Griekse broodjes op de Vriesebrug heel mooi geworden zijn en hopelijk geven ze het Vriesebuurtje een positieve impuls.

Ondanks dat, is het nu echt tijd om vanaf deze plek de noodklok te luiden. Plein en straat glijden af naar een bedenkelijk niveau. Omwonenden geven de buurt een dikke onvoldoende en ondernemers die er iets van willen maken, zeggen op ambtelijk gedraal over vergunningen te stuiten. Er moet iets gebeuren… en snel, want de Vriesebuurt wordt een vieze buurt. Zonde.

Kees Thies

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s