Dordt aan zee, ik zeg nee


ani-boopbeach_k2aHeb ik net mijn winterjas opgeborgen en lees ik dat er weer plannen zijn om in Dordt een stadsstrand in te richten. Elk jaar wordt dat idiote idee weer uit de mottenballen gehaald. Vijf jaar geleden suggereerde iemand dat het Otto Dicke Plein in de binnenstad een ideale plek zou zijn. Dat plein, dat het grootste deel van de dag in de schaduw ligt, wordt omgeven door seniorenwoningen, dus dat was op voorhand vragen om moeilijkheden. En dus kwam een paar jaar later weer een andere locale politicus op het idee dat de plek bij Huis te Merwede wel eens de Dordtse Copa Cabana zou kunnen worden. Nu is dit zo’n beetje de meest depressieve plek op dit eiland, met uitzicht op de bajes, dus misschien dat daar nog een preventieve werking van uit gaat. En nu speelt BVD met de gedachte om een stadsstrandje op te zetten nabij het halfvergane stoffelijk overschot van wat ooit scheepswerf De Biesbosch was. Zeg maar de plek waar ooit die prestigieuze wijk Stadswerven zou moeten verrijzen. Nee, dat wordt een vrolijk gezicht: Dordtse jongeren in zwemkledij op een stukkie ‘wasteland’ bij een inhammetje van de rivier, waar de stroming dermate sterk is dat zwemmen allen is weggelegd voor suïcidale zeehonden. Laten we nou eens ophouden met die onzalige gedachte dat Dordrecht gebaat zou zijn bij zoiets achterhaalds als een stadsstrand. Ja, in sunny Barcelona werkt het en ook in het mondaine Parijs fungeert een stadsstrand (overigens zonder water in de buurt) als de ultieme flaneerplek. Maar in Dordt zou het vooral sneu zijn. Trouwens, vanaf hier bevindt u zich binnen het uur van diverse heuse stranden die gewoon aan zee liggen en verder beschikken we over het recreatiegebied De Merwelanden, waar al een waarachtig strandje aan een aangelegd meertje ligt. Leg mij één onderzoek voor waaruit blijkt dat jongeren op dit eiland behoefte hebben aan een stadsstrand. Uit een onderzoek naar wat jongeren hier ontberen, komen hele andere dingen naar voren: een bioscoop bijvoorbeeld, goede uitgaansgelegenheden en een gevarieerd winkelaanbod. Maar een stadsstrand? Zand erover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s