De Kloostertuin is een heerlijk, rommelig stadsparkje


KloostertuinIk vind het maar een hoop slap gezemel over die Kloostertuin, u weet wel, dat stukkie groen achter Het Hof, middenin de ouwe binnenstad. De omwonenden zouden er last hebben van hangjongeren, vandalen, zwervers, junkies, dronken Polen, al-Qaeda en de Spaanse Inquisitie. Het moet er vreselijk zijn. Als ik alle verhalen moet geloven is het hier, sinds de herinrichting, een waar sodom en gomorra geworden. Maar weet je? Ik geloof daar geen bal van. Ja, op schooldagen spelen er kinderen en in het weekend zitten er groepjes jongeren bij elkaar. Eigenlijk is die ouwe Kloostertuin een stadsparkje geworden en in dat stadsparkje wordt gerecreëerd, gejoeld, gelachen, gerend, gesport en ‘gehangen’. En dat is nou precies waar zo’n parkje, een van de weinige echte stukjes groen in het stadshart, voor bedoeld is. Tot voor enkele jaren geleden, voor die grote metamorfose dus, was de Kloostertuin trouwens ook best mooi, met prachtige bomen en bosschages en een paar verscholen bankjes. Maar het moest anders, want het was er allemaal erg ondoorzichtig en in de late uurtjes een waar toevluchtsoord voor duistere types en tevens slaapplaats voor daklozen. De grote veranderoperatie leidde tot veel commotie bij een aantal omwonenden, dat vooral het kappen van de bomen met lede ogen aanzag. Over de Kloostertuin nieuwe stijl is sindsdien veel gezegd en geschreven: de een vindt het mooi, de ander spuuglelijk. Beter Voor Dordt en ChristenUnie/SGP komen zelfs tot de conclusie dat de metamorfose een totale mislukking is, Jaqueline van Dongen (BvD) en Pieter Verhoeve (ChristenUnie/SGP) dienden deze week, tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad een motie in om een nieuwe herinrichting van de Kloostertuin te onderzoeken. Ze hebben ook al ideeën over een nieuwe bestemming: stadslandbouw met groente- en kruidentuintjes. Ik vind Verhoeve en Van Dongen verstandige en leuke mensen, maar ik ben bang dat de beide raadsleden zich te veel hebben laten meeslepen door het gemor van een paar buurtbewoners, die hun verlies in de strijd om het behoud van de oude Kloostertuin niet hebben kunnen verkroppen. De Kloostertuin, versie 2.0, is een levend stadspark geworden. Dat moet je zo laten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s