Hoe is het om jong te zijn in deze ouwe stad?


peo-_dancer_old_dudeIk mag het mede presenteren maar heb aanvankelijk toch geaarzeld. Zouden de deelnemers aan het Grote Jongerendebat, over een maand in het Dordrechts Museum, mij niet een te ouwe zak vinden? Mijn medepresentator, Thijs Blom van RTV Rijnmond, is van mijn leeftijd en ik vraag me af of twee krasse knarren op zo’n jongerenavond niet een beetje teveel van het goede is. Ach, ik ga mezelf niet afkraken hoor… ik heb een leuke leeftijd voor mijn uiterlijk en ik doe mijn middagdutjes nog zonder bril, maar ik wil absoluut niet de indruk wekken dat ík nou zo goed weet wat wél en niet goed, leuk of boeiend is voor jongeren in deze stad. Nu moet je zo’n debatavond ‘blanco’ instappen, maar ik heb toch sterk het vermoeden dat de uitkomst er van géén goed rapportcijfer voor mijn stadje zal opleveren. Dordt is een heerlijk oord voor mensen die graag in een leuk restaurantje eten (Mac en KFC hoeven niet zo nodig), graag in een bruine kroeg ‘hangen’, graag naar het theater gaan (Kunstmin is nog even open), graag op een terrasje met uitzicht op drie rivieren of twee broers vertoeven, op zondagochtend door die mooie binnenstad en langs de historische havens wandelen, zo nu en dan eens een kijkje in het Dordrechts Museum nemen, graag eens een filmpje willen pakken (eerder in het verwachte filmhuis dan in de grote bioscoop) en graag fietstochtjes maken door de groene buitengebieden.
Voor die mensen – en ik ben ervaringsdeskundige- is Dordt een fijne stad om in te wonen. Maar als je nou zo’n beetje tussen de 15 en de 30 jaar bent ligt het allemaal een stuk lastiger: écht stappen is er Dordt nauwelijks bij en dus zitten trein en bus op zaterdagavond vol Dordtse jongeren die hun heil elders zoeken. Maar ook winkelen doen veel jongeren in Breda of Rotterdam om nog maar te zwijgen van het gebrek aan studiemogelijkheden die deze stad, na de middelbare school te bieden heeft. Ik hoop daarom op een druk bezochte debatavond op 28 maart aanstaande, waar jonge stadsgenoten hun wensen en ideeën neerleggen en waar veel raadsleden, wethouders en ondernemers een luisterend oor bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s