Sinds de Gouden Eeuw lijden we aan het provinciestadsyndroom


judy-bw-television-animatedTe klein voor servet, te groot voor tafellaken. Met nog geen 120.000 inwoners heeft Dordrecht al sinds de Gouden Eeuw te kampen met het provinciestadsyndroom. Ja heus, we zijn een grote stad, met riolering, aansluiting op het electriciteitstnet, stromend water en een gemeenteraad op minimaal MAVO-niveau. We hebben een paar leuke musea, je kunt hier in behoorlijke restaurants eten en straks beschikken we zelfs over een heuse bioscoop en zelfs een filmhuis. We hebben hier ook parkeerperikelen, zwervers en zwerfvuil, een voedselbank, koffieshops en shops waar je wél koffie kunt kopen en funderingen met lage rugklachten. Ja, daar zijn we als stad allemaal nét groot genoeg voor. Maar voor sommige dingen zijn we blijkbaar dan weer nét iets te klein: voor een profclub bijvoorbeeld en voor een professionele lokale omroep. Ik ben blij met FC Dordrecht, kom ook graag in het stadionnetje, maar zie heus wel dat het allemaal reuze marginaal is. Momenteel wordt er wat heen en weer gesteggeld tussen clubbestuur en gemeentebestuur over die Categorie 1 (ernstige ademnood) waar de club zich al dan niet in zou bevinden, maar eigenlijk gaat het om details. FC Dordrecht mag dan misschien vanaf november in Categorie 2 zitten (ademen met behulp van zuurstof), maar dat verandert niks aan het keiharde feit dat de club al sinds jaar en dag een beetje mee hobbelt in de kantlijn van het betaalde voetbal. Ach, ik vind het al leuk dát we een beetje mee mogen doen.
Hetzelfde geldt voor onze lokale omroep, die straks in een gekunstelde fusievorm van goedwillende clubjes, met vooral vrijwilligers en een nóg lager budget gaat proberen grote mensen-tv te maken in een keiharde wereld waar je op 728 andere kanalen kunt zien hoe het eigenlijk wél moet. Wie onze lokale profclub en onze lokale omroep de afgelopen jaren een beetje gevolgd heeft kan niet anders dan constateren dat het allemaal een hoog Jiskefet- en Koefnoengehalte heeft, met als enige verschil dat de grappen niet zo bedoeld waren.
En toch, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zou ik beide clubjes ook weer voor geen goud willen missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s