‘Bibliotheek A tot Z’ profileert zich ijzersterk


Animated_teacherIk kon nog maar nét lezen toen ik lid werd. Dat was gratis of bijna gratis voor kinderen en het houten filiaaltje in Sterrenburg was vanuit mijn ouderlijk huis makkelijk aan te lopen, dus ik kwam er vaak. De bibliotheek, want daar heb ik het over, had in die tijd nauwelijks concurrentie, want (opa vertelt) er was bijna geen middag-tv, de Playstation bestond nog niet en ook de videotheek moest nog worden uitgevonden. ‘Mijn bieb’ was de ultieme uitkijktoren naar de grote wijde wereld, met boeken over spannende jongensdingen zoals ontdekkingsreizigers, ruimtevaart, dinosaurussen en sporthelden. In latere jaren maakte ik er kennis met Hermans, Buddingh’, Wolkers, Mulisch en Meijsing, maar ik vond horror en science-fiction minstens zo leuk, dus Asimov, Heinlein, en Lovecraft ‘pakte’ ik er gewoon bij. En als je van deze schrijvers écht alles wilde lezen dan kon dat alleen maar in het Engels, dus ook op dat gebied heb ik veel aan de bibliotheek te danken. Nog altijd kom ik vaak en graag in de bieb, die tegenwoordig ‘De Bibliotheek A tot Z’ heet en, met ongeveer 47.000 leden, actief is in Dordrecht, Alblasserdam, Ridderkerk en Zwijndrecht. De bibliotheek heeft te kampen met grote veranderingen: er wordt minder gelezen, de leden ‘vergrijzen’ en voor de jeugd zijn er zoveel andere verleidingen dan louter boeken. Er moet dan ook stevig bezuinigd worden. De gemeentesubsidie – 85 procent van het totale budget – loopt de komende jaren met 15 procent terug, met als gevolg dat er personeel moet verdwijnen en dat de vestigingen in Sterrenburg en Dubbeldam gaan sluiten.
Toch is er wel degelijk toekomst voor de bieb, die zich de laatste jaren ijzersterk manifesteert door scholen te ondersteunen met leesbevorderingsprojecten, door ouderen kennis te laten maken met de digitale wereld, door sollicitatietrainingen te organiseren en door in te haken op allerlei festiviteiten in stad en streek. De ‘Bibliotheek A tot Z’ (zeg maar, ‘de bieb nieuwe stijl’) profileert zich als een instelling met volop bestaansrecht. Al die inspanningen verdienen een ‘tegenprestatie’. Ik zeg daarom in goed Nederlands: ‘support your local bieb’ en wordt lid. 

Advertentie

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s