‘Ja, de werkdruk is wel degelijk toegenomen’


stress%20ball-LOmdat ik de afgelopen weken opvallend veel mailtjes ontving van oudere buspassagiers die zich (en ik citeer een van de klagers) in een Arriva-stadsbus ‘als een zak aardappels’ behandeld voelen, legde ik in mijn column van dinsdag de vraag neer of dat misschien iets te maken zou kunnen hebben met een te hoge werkdruk bij het busbedrijf? Ik riep chauffeurs op om hierop te reageren en ik kreeg behoorlijk wat reacties binnen. De teksten zijn authentiek, maar ik heb ze hier en daar taalkundig aangepast en ingekort. De namen van de chauffeurs heb ik, op hun verzoek, veranderd.
‘De meeste klachten over te hard rijden en optrekken zijn afkomstig van ouderen,’ schrijft chauffeur Hans. ‘Maar het zijn diezelfde ouderen die, als je komt aanrijden, juist demonstratief op hun horloge kijken.’
‘Ja, de werkdruk is stukken hoger dan een aantal jaren geleden’, schrijft collega Astrid. ‘In ons toch al krappe tijdschema worden we ook nog eens geconfronteerd met allerlei opbrekingen in deze stad. Daar moeten wij voor omrijden en dat kost tijd. De Wijnstraat is daar een voorbeeld van. Heb je daar vertraging, dan kan het wel eens gebeuren dat je in de haast, net iets te snel optrekt.’
‘Je moet als chauffeur veel ervaring hebben om in Dordt je werk te kunnen doen’, schrijft chauffeur Ineke. We hebben er veel nieuwe, jonge collega’s bij gekregen en die hebben duidelijk de instructie meegekregen dat ze strak op tijd moeten rijden. Doen ze dat niet dan staat er in hun display met rode letters TE LAAT en de chef ziet dat op zijn computer. Jonge chauffeurs, misschien nog wat onzeker over het behoud van hun baan, zijn daar erg gevoelig voor.
Chauffeur Henk heeft nog een tip voor ‘bussende’ Dordtse senioren: ‘Pak de eerste stoel die vrij is en ga niet die hele bus door voor een beter plekje. Ook buiten de spitstijden reizen, is rustiger reizen.’
Felle reacties van chauffeurs dus, maar ondertussen blijven ook de klaagmailtjes binnen stromen. Om die reden kom ik er volgende week graag nog een keer op terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s