In tijden van crisis wordt beknibbeld op vakkundigheid


HoofdpijndossierHoofdpijndossiers worden ze genoemd, die probleemsituaties die maar niet willen verdwijnen. Elke keer weer ontwikkelt zich een nieuw hoofdstukje in het pijnpuntenboekje op het bureau van de projectmanager en de verantwoordelijke wethouder Twee voorbeelden daarvan zijn de Sportboulevard en de tunnel aan de Laan der VN.
Voornaamste probleem bij dit soort dossiers is dat er altijd een grijs gebied is als het op de ‘schuldvraag’ aankomt, want pas als je hebt vastgesteld wie er nu precies heeft zitten pitten kun je bepalen wie uiteindelijk de portemonnee moet trekken. En dus staan allerlei tijdrovende onderzoeken en wettelijke procedures een snelle oplossing in de weg. Bij de Sportboulevard gaat het onder meer over een half-falend luchtbehandelingssysteem en een hardnekkig legionella-probleem. Bij de tunnel aan de Laan der VN betreft het wandtegels die maar niet willen blijven zitten en scheuren in de betonnen wanden. Beide probleemsituaties slepen zich al jaren voort omdat deskundigen op zowel juridisch als bouwtechnisch gebied zich moeten buigen over de vraag welk barbertje er moet hangen. De gemeente, in beide gevallen in de rol van opdrachtgever, verliest zo’n zaak in eerste instantie altijd omdat je ‘het probleem’ nu eenmaal niet mag laten voortbestaan. Je kunt die sportaccommodaties en die tunnel immers niet op slot gooien en dus zal, hangende een onderzoek, toch altijd eerst naar de gemeentelijke beurs gegrepen moeten worden. Ongeacht de schuldvraag is de gemeente (lees belastingbetaler) op voorhand dus al enkele tonnen kwijt aan noodverbandjes. Het is mij dan ook te makkelijk om nu met een beschuldigende vinger naar de gemeente te wijzen. Die is immers wettelijk verplicht om bij aanbesteding van grote projecten voor de voordeligste ‘aanbieder’ te kiezen. Dit overigens bij (reëel gesproken) gelijkwaardig aangeboden kwaliteit. Maar in deze tijden van crisis wordt er door die aanbieders beknibbeld op vakkundigheid om de prijs laag te houden met als doel het binnenslepen van die felbegeerde order. Góedkoop, zo blijkt maar weer, leidt meestal tot duurkoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s