Aan vriendschap verbind je geen prijskaartje


Dordrecht_partnerstedenDe actualiteitenrubriek Brandpunt zette op een rijtje welke kosten er zoal gemoeid zijn met stedenbanden en wat blijkt? Als 23ste gemeente van Nederland heeft Dordt de afgelopen vijf jaar zes-en-een-halve ton uitgegeven om onze relaties met vijf zustersteden te onderhouden. Ik vind dat persoonlijk geen wereldbedrag, maar we staan daarmee nationaal op de achtste plaats van Nederland, dus we geven als middelgrote gemeente op dit gebied kennelijk meer uit dan sommige grote steden. Dordt heeft stedenbanden (ook wel jumelages genoemd) met Recklinghausen in Duitsland, Hastings in Engeland, Varna in Bulgarije, Bamenda in Kameroen en naamgenoot Dordrecht (Emalahleni) in Zuid-Afrika. Over nut, noodzaak en de financiën die hiermee gemoeid zijn, kan en mag je natuurlijk van mening verschillen. Stedenbanden kosten nu eenmaal geld en leveren meestal geen economisch gewin op. Maar wel iets anders… vriendschappen voor het leven bijvoorbeeld (door sportuitwisselingen en bezoeken van muziekgezelschappen) en van elkaar leren hoe je bepaalde ‘stadse’ problemen aanpakt? Ik ben blij dat ik een paar vrienden heb en wil graag van ze weten hoe ze tegen bepaalde zaken aankijken. Ik leer van mijn vrienden en verbindt aan mijn vriendschappen geen prijskaartje. Alleen al daarom vind ik het nu iets te makkelijk om, als gevolg van een ‘headline’ ineens moord en brand te gaan schreeuwen, terwijl elke lokale politicus eigenlijk gewoon al lang hoort te weten hoe de financiële vork, qua partnersteden, in de steel zit. Dat de VVD tegen is verwijt ik die partij overigens niet. Die club is niet ‘ineens’ tegen, maar was dat al vanaf het begin. Hoe dan ook, misschien kan en moet het, in het kader van bezuinigingsdrang allemaal wat minder, maar helemaal kappen hoeft, wat mij betreft, nu ook weer niet. Stedenbanden leveren in ieder geval altijd leuke verhalen op. Zo gaat het gerucht dat oud-wethouder Willy Verbakel ooit samen met collega-wethouder Cock Sas op jumelage-bezoek in Hastings was. Ze hadden ook een ambtenaar bij zich die Dick heette. Zou er echt in de lokale Hastings Observer een artikel hebben gestaan met de welluidende kop: ‘Cock, Dick en Willy visit Hastings?’ Dat zou toch lullig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s