Met ‘braniegetwitter’ schep je als politicus juist afstand


twitter-bird-dead-paul-anthony

Politici mogen graag een potje twitteren en ik heb daar als journalist geen enkel bezwaar tegen. In tegendeel, want een blijmoedig, demonstratief, teleurgesteld, himmelhoch jauchzend of ‘zum Tode betrübt’ tweetje van een raadslid of wethouder, kan altijd wel weer een nieuwtje opleveren. Politici zijn net mensen, met als enige verschil dat ze over het algemeen niet argeloos, nodeloos of roekeloos twitteren. Meestal zit er wel een bedoeling achter hun politieke bijdragen aan de digitale dorpspomp. Twitterende politici mogen graag hun standpunt benadrukken, ‘hun gelijk’ halen of een plaagstootje uitdelen aan ‘de tegenpartij’. Niks mis mee en mooi ook voor de kiezer die laagdrempelig kan ‘meekijken’ hoe ‘hun’ man of vrouw het er in de politieke arena vanaf brengt. Twitter kan politici en burgers dichter bij elkaar brengen. Helaas weten sommige politici juist precies het tegenovergestelde teweeg te brengen. Ik citeer de Dordtse wethouder Harry Wagemakers die afgelopen week de volgende boodschap de wereld instuurde: Alg vergadering KNGF heeft ingestemd met ‘modernisering verenigingsstructuur en werkwijze. Inbreng RGFHMR terug te zien in besluit! Of neem nou deze (ook Wagemakers): Bestuurlijk overleg G32 Sociale Pijler: motie Schouw (TK D66) onderzoek haalbaarheid decentralisaties: niet alleen financieel insteken! Dankjewel Harry, maar is snap er geen bal van. Had je nog een bepaalde bedoeling met deze ‘twiet’? Met dit zinloze braniegetwiiter sla je geen bruggen, maar schep je juist meer afstand naar de burger.
En dan hebben we nog de Ambachtse wethouder André Flach. Die heb ik ook nog nooit op een begrijpelijke tweet kunnen betrappen. Denkt hij nu werkelijk met de tekst ‘mooi gesprek over historische documenten met anekdotische waarde’ de kloof tussen burger en politiek te kunnen verkleinen? En in een eerdere tweet: ‘Tijdens avondeten efficiënt doorvergaderd in PFO Middelen. Jaarrekeningresultaat GRD ed.’ Ik dien een motie in: een verplichte cursus Jip-en-Janneke-twitteren voor politici die met digitale rookbommetjes hun kiezers de gordijnen in jagen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s