Grondcrisis: nu even geen tijd voor verkiezingsretoriek


Stadswerven

Grond kopen, het liefst zoveel mogelijk, het liefst zo snel mogelijk. En dan, als het juiste moment daar is, die grond met forse winst verkopen of verpachten. Dat is nog eens goeie handel, nou ja… wás… ooit.
Want er durft  in deze kommervolle tijden geen giraf meer zijn nek uit te steken en dus liggen grote lappen grond al een jaartje of wat vooral grond te wezen. En grond waar niks mee gebeurt wordt op den duur alleen maar minder waard en ook nog eens een behoorlijk dure kostenpost voor de eigenaar (de gemeente dus), die een gedroomde en vaak al ingecalculeerde (want in de begroting opgenomen) winst als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen.
Veel gemeenten in Nederland hadden, tot voor enkele jaren geleden, nog de verwachting dat er in ‘groeiland Nederland’ veel gebouwd zou gaan worden en dus kochten ze grote stukken grond aan. Vanaf het begin van deze eeuw stonden projectontwikkelaars bij wijze van spreke in de rij om van alles en nog wat (prestigieuze woonwijken, futuristische industrieterreinen) uit die grond te stampen en dus was het voor gemeenten (ja, óók voor het indertijd relatief ‘rijke’ Dordt) zaak om zoveel mogelijk hectares op te kopen, want dat is straks, zo verzekerden de deskundigen, lekker vangen geblazen. Je kunt het die gemeentebesturen van weleer eigenlijk niet eens kwalijk nemen, want het leek destijds wel degelijk een logische en ook veilige strategie. En ja, de harde feiten zijn dat ‘het grote opkopen’ in deze stad wel degelijk plaats vond in de tijd dat de PvdA het hier voor het zeggen had. En ja, het is het huidige (BVD-kleurige) college dat nu met de gebakken peren zit. En dus zie ik op Twitter een PvdA-mevrouw en een BVD-meneer met elkaar zwartepieten over de schuldvraag. Maar die is eigenlijk helemaal niet relevant. Het is nu zaak om razendsnel en ‘raadsbreed’ tot oplossingen te komen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Nee, er is nu simpelweg geen tijd voor gesteggel, verkiezingsretoriek en gewijs met vingers. De meter loopt namelijk… hard en in niemands voordeel.

Afbeelding: Stadswerven zoals het er ooit zo kunnen uitzien…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s