Big Rivers maakt een droomwens tot werkelijkheid


CantoIk dacht dat het wel een goed idee was om er naar te luisteren bij het schrijven van deze column, maar ik had me vergist. Na een half uur betrapte ik mijzelf er op dat ik door het vensterraam naar buiten zat te staren en dat er nog geen letter op papier stond. Ik was even ‘van de wereld’… ja, dát is wat dit hypnotische muziekstuk met mij doet.
Het werk duurt ongeveer anderhalf uur, maar er zijn ook uitvoeringen bekend die een volledige dag in beslag namen. Vele honderdduizenden mensen over de hele wereld verklaren dat deze compositie hun leven ingrijpend veranderd heeft, dat ze er depressies mee overwonnen hebben of dat ze tot nieuwe inzichten zijn gekomen. Persoonlijk ben ik er al vele jaren ernstig aan verslaafd. Regelmatig duik ik er zelfs de nacht mee in, middels een ‘in ear’-koptelefoontje en een iPod waarop ik diverse verschillende uitvoeringen van dit werk heb opgeslagen. Wat er dan gebeurt is moeilijk te omschrijven: er gaat ‘een knopje om’ in mijn hoofd en voor even vergeet ik alle aardse beslommeringen. Dan droom ik weg in ritme en melodie, naar een ander bewustzijn zonder scherpe randjes. Lang Leve de Canto Ostinato.
Ik was dan ook verheugd te vernemen dat de organisatie van Big Rivers op zaterdag 6 juli een droomwens tot werkelijkheid maakt, namelijk een uitvoering van de Canto Ostinato op een wel héél bijzondere plek, namelijk ‘onze’ ouwe vertrouwde Grote Kerk. En dat wordt niet zomaar een uitvoering, maar een hele bijzondere. Het wereldvermaarde werk van de vorig jaar overleden Nederlandse componist Simeon ten Holt zal dan namelijk niet alleen worden uitgevoerd op twee vleugels (twee of vier vleugels is ‘gebruikelijk’), ook het grote Kam-orgel en het Carillon ‘spelen’ mee. U mag op die avond natuurlijk ook uw ogen dicht doen (u kunt zelfs een ligplaats in de kerk reserveren), maar dan mist u die prachtige dansers en de spectaculaire lichtshow die de Canto volgende week zaterdagavond extra glans zullen geven.
Geloof me… er staat iets heel bijzonders te gebeuren, volgende week zaterdagavond in de Dordtse Dom.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s