Jan van Zurk… tja, die had er nog iets van gemaakt


zurk 3Gisteren ontving ik een mailtje van de zoon van Jan van Zurk. Hij liet mij weten dat het alweer een jaar geleden is dat zijn vader overleed. En natuurlijk herinner mij het verdriet dat die zomer zo overheerste, maar wat me ook bij blijft is de liefdevolle manier waarop we met z’n allen afscheid van Jan namen op een zonnige zaterdag in een overvol Wantijpaviljoen. Er werd die dag veel gehuild, maar de herinneringen die we ophaalden brachten veelvuldig een glimlach op de gezichten van de vele mensen die deze bijeenkomst voor geen goud hadden willen missen. Jan’s afscheid was verdrietig, maar tegelijkertijd ook een ode aan het leven van een levenskunstenaar: een prachtige klotedag.
In mijn krant lees ik dat steeds meer mensen in dit land begraven worden op gemeentekosten. En ja, dat heeft natuurlijk te maken met geldgebrek (‘bloody crisis’), maar wat eigenlijk veel triester is… het heeft vooral te maken met eenzaamheid. Ooit, alweer zo’n vijfentwintig  geleden, bezocht ik zo’n ‘gemeente-uitvaart.’Ik kende de overledene niet, maar gevoelsmatig toch ook weer wel, want ik had een artikel geschreven over het feit dat deze man (een oude, dakloze alcoholist, afkomstig uit Polen) op een morgen zomaar dood gevonden was in een steegje. Er bleek géén familie meer in leven te zijn en dus werd de Pool uiteindelijk gecremeerd op gemeentekosten. Omdat ik, op verzoek van de politie, wat artikeltjes had geschreven met als doel nog wat nabestaanden te vinden, voelde ik me geroepen om dan ook maar naar die crematie te gaan. Ik stond daar ’s ochtends vroeg met een gemeenteambtenaar en een van de politieagenten die belast was met de zoektocht naar familieleden van de overledene. ,,Wil er iemand nog iets zeggen?’’, vroeg de ambtenaar. Ik kon het indertijd niet (was ook nog wel erg jong), maar nu terugdenkend, met Jan van Zurk in mijn achterhoofd, kom ik zomaar ineens tot een rare gedachtekronkel. Jan had het wél gekund… hij zou een prachtig troost- en hoopvol verhaal hebben verteld, al was het alleen maar om ‘nog iets’ van die ochtend te maken.

FOTO: Jan van Zurk in the spotlights tijdens een voorstelling van Inter Amicos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s