Stadshart: en de ‘winnaar’ is… het Scheffersplein


Eugène_Boudin_-_La_Place_Ary_Scheffer,_DordrechtWaar ligt het kloppend hart van Dordt? Deze vraag wierp ik enkele weken geleden op en u reageerde massaal. Al die reacties zijn niet in één column te behandelen, dus kom ik er, zoals beloofd, nog eens op terug. Het was mij vooral om uw verhalen te doen, maar veel mensen reageerden alsof het een verkiezing was en als ik louter en alleen zou tellen is er één duidelijke ‘winnaar’, namelijk het Scheffersplein, dat momenteel (zo schrijft Gerard Groot ) ‘een open hart operatie ondergaat.’ Veel genoemd werd ook Visser’s Poffersalon aan de Groenmarkt, niet alleen vanwege de ligging maar vooral ook vanwege de stamgasten die dit bruine café frequenteren. Iemand schreef: ,,Er wordt daar wat afgemopperd over stad en bestuur, maar ik moet er wel bij zeggen dat al die mopperkonten hun Dordt voor geen goud zouden willen missen.”
Sjoke Meijer-Peperkamp uit Dordrecht denkt terug aan de Hoffeesten uit de jaren vijftig ,,Die werden gevierd op het Bagijnhof. Als kind heb ik daar, onder leiding van Nel van den Adel, gerolschaatst op een wals van Strauss in een jurk van licht blauwe tule. De feestverlichting brandde en er heerste een gezellige sfeer. Het leek wel of héél Dordt aanwezig was. Voor mij zal dit stukje Dordt altijd het stadshart blijven, al is het mooie er tegenwoordig wel vanaf.’’ Chris van de Waard van bakkerij Van der Sterre ziet de Vriesestraat als de ware stadskern. Misschien niet écht als het hart, maar toch zeker als ‘de slagader tussen Vrieseplein en Voorstraat, met tussendoor het Statenplein en het Achterom. Deze straat verbindt veel hoogtepunten in de stad.’ Volgens Jacqueline van Dongen is er niet echt één plek als stadshart aan te duiden: ,,Ons oude centrum omarmt velen, ik denk dat Dordt gewoon een groot hart heeft.’’ Harco Bakker opteert voor het Stadhuis: ,,Een historisch en politiek centrum, een gedenkplaats, een brug en een plek waar huwelijken worden gesloten.’’ Veel inzenders beschouwen het ‘pleintje’ tussen Hema en Lindershuis als het ware stadshart. Dit plekje, waar het tegenwoordig altijd druk is, heeft trouwens nog geen naam. Iemand een suggestie?

AFBEELDING: Het Scheffersplein, geschilderd door Eugène Boudin in 1884. Het werk is eigendom van het Dordrechts Museum en daar dus ook in het echt te bewonderen.

Eén reactie

 1. Het hart van de stad ligt daar waar de Dordtenaar zich het meest thuis voelt, denk ik Kees.
  Dordtenaar

  denkend aan Dordt
  besef ik als geen ander
  dat ik ouder word,
  met de stad verander

  naarmate ik verouder
  vernieuwt de stad zich

  ik mijd het kunsthart van de stad
  ga naar de havens en vind daar
  het oergevoel dat ik altijd al had
  dat van een echte oude dordtenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s