Eerst de pin, dán de pas… een ouwe truc die nog altijd werkt


PincodeGoed werk van de Dordtse politie: een bende pasjesrovers, die stad de afgelopen maanden onveilig maakte, is opgepakt. Enorme opluchting bij de vele slachtoffers, want het leeghalen van je bankrekening met een gestolen pinpas hakt er, vooral bij ouderen, stevig in. Dat wéét ik omdat een van die gedupeerden mijn moeder was. ,,Hoe konden ze mijn pincode nou weten… ik ben toch altijd heel voorzichtig?’’
Hoe het werkt? Het is een inmiddels ouwe, maar kennelijk nog steeds efficiënte truc, die ik een jaar of tien geleden al op camera vastlegde op het Centraal Station van Utrecht, toen ik eindredacteur was van het Veronica-televisieprogramma De Spoorwegpolitie. Het gaat als volgt, of beter gezegd, het ging dit keer als volgt in en rond het winkelcentrum Sterrenburg: een onopvallend echtpaar, deel uitmakend van een naar later bleek uitgebreide groep Roemeense criminelen, hangt verdekt rond in de buurt van Het Sterrenwiel. Vanuit deze seniorenflat en vanuit andere woningen in de buurt lopen veel ouderen via het tunneltje richting het winkelcentrum. De meest kwetsbaar ogende ouderen worden gevolgd tot in de supermarkt en bij de kassa’s weet ‘het echtpaar’ zich, met een klein boodschapje, achter het beoogde slachtoffer te manoeuvreren die op dat moment nét gaat afrekenen. Ze proberen de pincode af te kijken en soms lukt dat. Een bendelid buiten de supermarkt krijgt vervolgens telefonisch een uitgebreide beschrijving van de paseigenaar, inclusief de pincode die bij die pas hoort. Vanaf dát moment is het gewoon een kwestie van handig zakkenrollen. En voordat het slachtoffer door heeft dat zijn of haar pas gestolen is, heeft een vierde bendelid (onherkenbaar voor de camera’s bij de pinautomaat) het maximale bedrag al opgenomen. Met diezelfde pas wordt vervolgens bij De Saturn ook nog iets duurs gekocht om dit later als handelswaar door te verkopen.
Mijn moeder heeft nu het recht om bij de rechtbank een deel van het gestolen geld (het grootste deel is gelukkig via de bank vergoed) terug te vorderen. Dat gaan we proberen, maar of het nut heeft? Van een kale kip kun je niet pukken, zei mijn vader zaliger altijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s