Mooi, monumentaal, modern, maritiem en muzikaal


Willem-Alexander‘Een feest voor laagopgeleide bejaarden, geïndoctrineerde kleuters en dorpsgekken.’ Zo bestempelde ene Dré Oudmans gisteren in deze krant de Koningsdag. Ik ken Dré niet, ben het ook niet met zijn stelling eens, maar ik wil hem wel hartelijk danken voor de waarschuwing. Laten we voorkomen dat Koningsdag ‘nieuwe stijl,’ volgend jaar in Dordt, de boeken in gaat als de moeder van alle tuttenbollenfestijnen, want die term ‘nieuwe stijl’ is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Willem-Alexander wil het graag wat serieuzer, zakelijker, moderner en laten wij vooral zorgen dat we die kans aangrijpen en dus het koekhappen, zaklopen en wc-pot-werpen buiten de deur houden. Oudmans drukt zich wat overdreven en denigrerend uit, er zit wél een grond van waarheid in zijn stelling. Veel ‘oranjedaagjes’ in het verre, maar ook recente verleden, lieten een beeld achter van tut-hola- en holladiee-gemeenten waar de burgerij zich voor het overgrote deel lijkt bezig te houden met ‘die goeie ouwe tijd’ van vingers in de dijk, heroïsche Elfstedentochten, balkenbrij, klompendans en zelfgevulde koeken. Geloof me, ik heb niks tegen macramé-clubjes, kaasmakers, rietvlechters, gymnastiekverenigingen, ansichtkaartverzamelaars, cliniclowns, steltlopers, korfballers, zelfgebreide popkoortjes en twirlingmeisjes, want in al die bezigheden en liefhebberijen vinden veel van mijn stadsgenoten misschien wel het ultieme geluk en wie ben ik om ze dat te misgunnen. Doe dat dan ook allemaal vol overgave 364 dagen per jaar, maar doe dat nou nét even niet op 27 april 2015 in het blikveld van Willem-Alexander en co in Dordrecht. Koningsdag ‘nieuwe stijl’ kan het ultieme pr-feestje worden voor een stad die al te lang door het leven gaat als ‘het grootste geheim van Nederland.’ Laten we ‘dat geheim’ dus voor eens en altijd onthullen door de rest van het land te laten zien dat Dordrecht niet alleen mooi en monumentaal is, maar ook een bedrijvige, inventieve, maritieme, muzikale, moderne en sportminnende stad, waar je simpelweg geweest moet zijn. Gaan we daarna weer lekker over tot de orde van de dag met zeuren over nut, noodzaak en kostenplaatjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s