Schijnheilig


hypocrite_sprayMet een mooi woord heten ze letselschadeadvocaten maar ik vind die term eigenlijk te ‘sjiek’  voor wat ze werkelijk zijn… namelijk ordinaire ‘ambulance-chasers.’ Deze beroepsgroep stort zich momenteel massaal op de DuPont-PFOA-affaire, onder het motto ‘kom lekker claimen op bijna no cure no pay-basis, want niet geschoten is altijd mis… toch?’
Ik noem geen namen, maar ik heb toch écht al diverse ex-DuPont-werknemers in medialand voorbij zien komen met dollartekens in hun ogen. En dát terwijl ik me een aantal van die mensen vooral herinner als fanatieke ‘DuPont-is-veilig-evangelisten,’ die op hun achterste benen stonden bij elk kritisch DuPont-artikeltje in deze krant. Diezelfde mensen die mij, naar aanleiding van zo’n stukje soms woedend belden of schreven omdat ik… en ik citeer… ‘aan hun vreten’ kwam.
Een kleine speurtocht in mijn persoonlijke archief is al voldoende om u een waslijst aan incidenten en incidentjes ‘door de jaren heen’ op en rond dit bedrijf voor te schotelen. Die lijst zal ik u besparen, maar het ging altijd wel weer om een of ander chemisch bijproduct dat ‘per ongeluk’ weggelekt of uitgestoten was en als ik dan opzocht wat dat spul allemaal te weeg kom brengen stuitte ik op waslijsten aan dodelijke kwalen en slepende aandoeningen. En als ik dáár dan een stukje over schreef werd ik meestal wel gebeld door de een of andere zwaar gekrenkte en wijsneuzerige voorlichter die me ‘ontbood’ op het hoofdkantoor, alwaar ik dan een preek over me heen kreeg aangaande de strikte veiligheidsregels bij DuPont. Als ik dát dan had aangehoord kreeg ik ook nog eens te horen dat het bedrijf van die leuke dingen voor de lokale samenleving en de derde wereld doet. ,,We hebben onlangs nog een kunstwerk voor jullie museum gefinancierd en we sponsoren ook een geleidehondenschool voor blinde albinopygmeeën in Opper-Volta. En dát breng jij allemaal in gevaar met je stukkies.’’
De man die me dat ooit toebrulde ging een jaar of tig geleden met ‘vroegvet’ pensioen, heeft inmiddels de halve planeet ‘afgecamperd’ en schreeuwt nu om het hardst dat DuPont moet dokken. Van sommige chemicaliën word je kennelijk schijnheilig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s