Loopstad


running-sheep-o.gifVandaag wou ik het eens met u hebben over lopers. Om precies te zijn, over hardlopers, vierdaagselopers en spoorlopers. Kennelijk gaat dat goed samen… Dordt, Drechtstreek en de benenwagen. Voorbeelden te over: dankzij de Dordtse deelnemers aan de Roparun bijvoorbeeld, mag Hospice de Patio maar liefst 12.000 euro bijschrijven voor het opknappen van acht kamers. Diep respect dus voor de Dordtse Roparunners, die elk jaar weer prachtige bedragen bij elkaar lopen voor hele goeie doelen.
Petje af ook voor de Vierdaagselopers, die gisteren al pittige temperaturen moesten trotseren en vandaag helemaal gekookt zullen worden. En tóch verwacht ik nauwelijks Dordtse afvallers want ‘onze’ lopers zijn goed voorbereide lopers en dus meestal doorlopers. In het verleden mocht ik nog wel eens, namens dit dagblad, de Vierdaagse ‘verslaan’  en zo ontdekte ik, lang geleden al, dat de Drechtsteden en de Nijmeegse Vierdaagse écht iets met elkaar hebben. Als je een kaartje zou maken met Nederlandse steden waar, in de loop der jaren, de meeste Vierdaagsekruisjes zijn binnengesleept, dan zou deze regio opvallend fel oplichten.
En dan hebben we nog de spoorlopers: het blijkt dat er in dit land nergens zoveel mensen langs het spoor lopen dan in Dordt. Het betreft hier vooral  dak- en thuislozen die illegaal langs (soms óp) het spoor marcheren om de bestemming Breda (daar zit óók een filiaaltje van het Leger des Heils) niet uit het oog te verliezen. Kortom, zelfs onze zwervers zijn fanatieke lopers en zeker geen klaplopers. Laten we hopen dat ze geen doodlopers worden, want ‘spoorlopen’  is zeker niet zonder gevaar.
Als ik daarbij ‘optel’ dat het jaarlijkse hardloopevenement Dwars Door Dordt, afgelopen april, een recordaantal deelnemers had (er was zelfs een medailletekort), dat zich al héél veel mensen hebben aangemeld voor de DrechtStadLoop in oktober en dat de SantaRun (zo tegen de kerst) in deze stad inmiddels een begrip is geworden… tja, dan denk ik, laten we die gemeentelijke aspiraties om ooit fietsstad van Nederland te worden maar laten… eh… lopen. Dordt is gewoon een loopstad. Te dikke ik gaat maar eens op zoek naar z’n ouwe loopschoenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s