DeveljungleMowgli_diamondEast is east and west is west and never the twain shall meet
,  dichtte ooit de Britse schrijver Rudyard Kipling, die u wellicht kent als de auteur van Jungle Book.
Een gekkere inleiding voor een column heb ik nog nooit geschreven, maar toen ik las over de bomenstrijd die momenteel gaande is in het Zwijndrechtse Develbos, moest ik ineens aan Jungle Book denken. En nu weet ik heus wel dat het Develbos geen jungle is, maar in het ó zo gecultiveerde Zwijndrecht heb je verder niets dat dichter bij een oerwoud komt.
De Mowgli in het Zwijndrechtse Jungle Book heet Jacqueline Knipscheer, die daar een eenzame strijd voert voor het behoud van maar liefst zes bomen. En nee, dat zijn niet de aller-mooiste bomen van het land – zelfs niet eens van Zuid-Holland – maar toevallig wel de oudste in de Zwijndrechtse jungle; ze stonden er immers al toen het Develbos destijds aangeplant werd. En dus is het zonde om nou juist die zes bomen te kappen, vindt Knipscheer en geloof me, zij is niet de eerste de beste als het om actie voeren gaat. Als eerste in Nederland kreeg Knipscheer het ooit voor elkaar dat de Raad van State een streep haalde door een bouwplan omdat extra verkeer een toename van de hoeveelheid fijnstof met zich meebrengt.
Terug naar die zes bomen in het Develbos nu. De plaatselijke landinrichtingscommissie wil ze, koste wat kost, omhakken. Waarom? Omdat ze een zogeheten ‘zichtlijn’ in dit zorgvuldig ‘gedesignde’ bos belemmerden. Zo’n commissie laat zich natuurlijk niet eh… dwarsbomen door zoiets ‘ordinairs’ als een actievoerder en dus werd een landschapsarchitect aangesteld als deskundige. Die kwam… je verwacht het niet… tot de conclusie dat die ‘zichtlijn’ in het Develbos belangrijker is dan de ecologische waarde van die zes, zo ‘hinderlijke’ bomen. Want, dames en heren, een boom is een boom en een zichtlijn is een zichtlijn, and never the twain shall meet. 
En nu de moraal van dit verhaal: het valt niet mee om boom te zijn in een Zwijndrechts bos… voor je het weet sta je in de weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s