Versnippering


versnipperingLang geleden, in de tijd van hanenkammen en een ijzeren dame, woonde ik een jaartje in Londen, alwaar ik, na te zijn uitgeloot voor mijn studie, een bijbaantje als vuilnisman had. En natuurlijk wist ik wel dat Londen een joekel van een stad was (de agglomeratie kende destijds evenveel inwoners als héél Nederland) maar bij zoiets sta je pas stil als je er ook daadwerkelijk in de praktijk mee te maken hebt. De afstand die ik er dagelijks per ondergrondse en dubbeldekker aflegde was, nu ik er zo op terugkijk, eigenlijk best groot. Mijn reistijd van de buitenwijk, waar ik destijds een huisje huurde, richting de wijk (Hackney) waar ik werkte en richting het stadshart  waar ik uitging, bedroeg meestal ruim een uur. Als ik vandaag de dag vanuit Dordt een uur reis zit ik al bijna in Amsterdam of Eindhoven. In Londen ben je dan nog niet eens de stad uit. In omvang is de Britse hoofdstad immers zo’n beetje even groot als, laten we zeggen de ‘driehoek’ Dordrecht-Den Haag-Utrecht. In de ogen van een Londenaar móet Dordt dus wel een zuidelijk gelegen buitenwijkje van Rotterdam zijn. Ach, alles is relatief natuurlijk, want wie in, laten we zeggen Sjanghai of Sao-Paulo woont ziet de volledige Randstad als hooguit een middelgrote stad. Deze gedachten kwamen zomaar bij me op toen ik las over het plan van de gemeente om de bibliotheek naar de Spuiboulevard te verplaatsen, waar het (misschien) een gebouw gaat delen met het Stadskantoor nieuwe stijl. Dat is, al scheelt het niks, buiten het centrum, nét als Bibelot, twee theaterzalen van Kunstmin, Kinepolis en een aantal horeca-etablissementen die zich, sinds enkele jaren ‘achter’ de Noordendijk bevinden. Aanvankelijk stoorde ik me een beetje aan die ‘versnippering’ van het stadshart, maar in het licht van mijn inleiding zou je dat ook als muggenzifterij kunnen bestempelen. Is die versnippering nou écht zo’n ramp of is het toch beter voor een stad als alle ‘reuring’ zich binnen een straal van pakweg 500 tot 700 meter vanaf, laten we zeggen het Schefferplein, afspeelt? Ik ben benieuwd naar úw mening hierover.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s