Versnippering


versnipperingLang geleden, in de tijd van hanenkammen en een ijzeren dame, woonde ik een jaartje in Londen, alwaar ik, na te zijn uitgeloot voor mijn studie, een bijbaantje als vuilnisman had. En natuurlijk wist ik wel dat Londen een joekel van een stad was (de agglomeratie kende destijds evenveel inwoners als héél Nederland) maar bij zoiets sta je pas stil als je er ook daadwerkelijk in de praktijk mee te maken hebt. De afstand die ik er dagelijks per ondergrondse en dubbeldekker aflegde was, nu ik er zo op terugkijk, eigenlijk best groot. Mijn reistijd van de buitenwijk, waar ik destijds een huisje huurde, richting de wijk (Hackney) waar ik werkte en richting het stadshart  waar ik uitging, bedroeg meestal ruim een uur. Als ik vandaag de dag vanuit Dordt een uur reis zit ik al bijna in Amsterdam of Eindhoven. In Londen ben je dan nog niet eens de stad uit. In omvang is de Britse hoofdstad immers zo’n beetje even groot als, laten we zeggen de ‘driehoek’ Dordrecht-Den Haag-Utrecht. In de ogen van een Londenaar móet Dordt dus wel een zuidelijk gelegen buitenwijkje van Rotterdam zijn. Ach, alles is relatief natuurlijk, want wie in, laten we zeggen Sjanghai of Sao-Paulo woont ziet de volledige Randstad als hooguit een middelgrote stad. Deze gedachten kwamen zomaar bij me op toen ik las over het plan van de gemeente om de bibliotheek naar de Spuiboulevard te verplaatsen, waar het (misschien) een gebouw gaat delen met het Stadskantoor nieuwe stijl. Dat is, al scheelt het niks, buiten het centrum, nét als Bibelot, twee theaterzalen van Kunstmin, Kinepolis en een aantal horeca-etablissementen die zich, sinds enkele jaren ‘achter’ de Noordendijk bevinden. Aanvankelijk stoorde ik me een beetje aan die ‘versnippering’ van het stadshart, maar in het licht van mijn inleiding zou je dat ook als muggenzifterij kunnen bestempelen. Is die versnippering nou écht zo’n ramp of is het toch beter voor een stad als alle ‘reuring’ zich binnen een straal van pakweg 500 tot 700 meter vanaf, laten we zeggen het Schefferplein, afspeelt? Ik ben benieuwd naar úw mening hierover.

Eén reactie

 1. ik heb echt een leuke mening.

  maar iks durf hem nooit te geven.

  Het trein station is de eerste plek,

  ik vind zelf dat er een pleintje is al alleen van boven af opleggen dat iets zo moet zijn is niet zo , de markt had een gebouw ,wat we nu een plein noemen en dat vieze gebouw stond ooit een stadhuis..

  het is nou eenmaal zo , op die plek moet een publieks trekker komen zoals media markt of een nieuwe v en d? ( als ze dat concept nu eens subsidieerden)

  een v en d concept zoals in andere landen werkt maar vanuit de provincie .

  Werkloze mensen een baan gunnen en tegelijkertijd kwalitwit leveren.

  ven de 3.0 maar sociaal en tegelijkertijd eerlijk goed ,als magneet van het station naar die winkel waar je met service overladen wordt.

  het pleintje wat ik bedoel is niet de markt.

  maar EEN NIEUW ALLROUND WARENHUIS is het antwoord.

  als ik een laptop nodig zou hebben wil ik niet alleen een laptop , ik wil een betrouwbare verkoper die verstand van zaken heeft , tegelijkertijd een perfecte leer werk plek die goed betaald, en die sfudent zal het niet op de kaaiman eilanden zetten. Zo breng je leven terug en dit concept heb ik klaar , in mijn hoofd (ik deel niks meer met gmail)

  mvg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s