Valboete


Elderly-Fall-PreventionHet kon bijna niet anders… valboete is hét Dordtse Woord van 2017 geworden. De jury, bestaande uit een handjevol Dordtse journalisten hoefde er niet langer dan welgeteld één minuut over te discussiëren. Het woord is overigens óók nog in de race voor de landelijke verkiezing ‘Woord van het Jaar’… u weet wel, van dat feestje dat jaarlijks door ‘De Dikke Van Daele’ georganiseerd wordt. Waarom het valboete werd? Tja, eigenlijk vooral vanwege de in-trieste lading er van. Want laten we eerlijk zijn: buiten het feit dat het, taalkundig gezien, gewoon een mooi ‘nieuw’ woord is, is er verder niet zoveel moois, aan dit onzalige begrip. Even een korte uitleg: valboete verscheen vorige maand voor het eerst in dit dagblad boven een artikel over een extra bijdrage die bewoners van het Dordtse woonzorgcentrum De Merwelanden moeten ophoesten als zij vaker dan twee keer per jaar op de noodknop drukken, simpelweg omdat ze thuis gevallen zijn. Het artikel hierover leidde tot veel verontwaardiging én een serie vervolgverhalen in álle Nederlandse kranten. Het ‘haalde’ vervolgens ook nog de journaals en actualiteitenrubrieken en drong zelfs door tot in het parlement. Na al die ophef besloot zorgorganisatie Aafje de contracten voor ouderen die geabonneerd zijn op haar personenalarmering aan te passen. De belachelijke regel dat mensen na twee noodoproepen ‘per val’ 37,50 euro moeten afrekenen werd, als gevolg van alle commotie, dan ook definitief uit de overeenkomst geschrapt. Wat één simpel woordje toch niet te weeg kan brengen…
Twee andere, in Dordt ‘geboren’ woorden haalden het, als gevolg van de unanieme keuze voor valboete nét niet. Toch wil ik u de nummers twee en drie van het ‘erepodium’ niet onthouden. Dat zijn zwanenwachter (dierenliefhebbers vormden tijdens de Dordtse Danceparade op Koningsdag een beschermend cordon rondom broedende zwanen op de Spuiboulevard) en bruggetjesleed (maar liefst vijf Dordtse bruggen en bruggetjes hadden het afgelopen jaar met storingen te kampen en ook de ‘beloofde’ brug bij Stadswerven gaat er, vanwege een aanbestedingsfout voorlopig niet komen). Het woord zwabberraad (een opmerking van een Dordts gemeenteraadslid met een kort lontje) haalde de top drie nét niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s